Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Robert de Niro – veliki glumac koji živi svoje uloge

Ksenija Dimitrijević 17.8.2022. Komentari

Na današnji dan 1943. godine u Njujorku rođen je glumac, reditelj i producent Robert de Niro. Poznat je po svojim ulogama u filmovima: „Kum”, „Taksista”, „Razjareni bik”, „Dobri momci” i „Kazino”. Takođe, smatra se najvećim glumcem koji je napoznatiji po dugoj saradnji sa rediteljima Martinom Skorsezeom i Brajanom de Palmom. 

Foto: privatna arhiva

Robert de Niro ima albanske, holandske, nemačke i francuske gene. Njegova majka bila je slikarka Virdžinija de Niro, kao i otac Robert de Niro Stariji. Kada su mu se roditelji razveli, bio je u lošem stanju zbog glasina da mu je otac homoseksualac. Rođen je u Njujorku, a odrastao je na Menhentu pod nadimkom Bobby Milk, zbog svetle puti. Završio je Little Red School, nakon čega ga je majka upisala u srednju muzičko-umetničku školu. Kako nije želeo tu školu, napustio je i pridružio se uličnoj bandi. Kada je napunio 18 godina preselio se u Pariz, ali se zbog depresije vraća nazad. Tada je upisao studije glume Stella Adler i Actor Studio Strasberga. Gluma je Roberta izvela na pravi put pružajući mu putovanja po Evropi. Robert je posetio čak i Srbiju, odnosno selo Čokot u blizini Niša. Oduševljen Srbijom, usvojenoj ćerki dao je ime Drina. Ženio se dva puta, prva žena bila mu je Dijana Abot sa kojom ima usvojenu ćerku Drinu i sina Rafaela. Nakon razvoda, započeo je vezu sa foto-modelom Tuki Smit sa kojom ima blizance Arona Kendrika i Džulijana Henrija. Bio je oženjen bivšom stuardesom Grejs Hajtaure, sa kojom ima sina Eliona.

Prvu značajnu ulogu dobio je 1963. godine u filmu Venčanje. Prvi veliki filmski debi ostvario je filmom Pozdravi 1968. godine. U kultnom filmskom ostvarenju Kum 2 dobija ulogu mladog Vita Korelonea i dobija Oskara za najboljeg sporednog glumca. U komedijama je krenuo da se angažuje tek 80-ih, kako ga publika ne bi identifikovala kao kriminalca zbog uloga koje je imao. Takođe, proveo je tri meseca taksirajući zbog uloge u filmu Taksista. Pored pomenutog Oskara, osvojio je i Zlatni globus kao najbolji glavni glumac u filmu Razjareni bik. Scenarista Šon Levi je 2014. godine objavio biografiju De Niro: A life, gde opisuje mračni život glumca.

Glumcu je 2003. godine ustanovljen rak prostate.

Izvori: www.biografija.com, biografija.net 

NA DANŠNJI DAN,robert de niro,glumac,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.