Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Danilo Bata Stojković – legenda srpskog glumišta

Milica Stojanović 11.8.2022. Komentari

Na današnji dan 1934. godine rođen je jedan od najpoznatijih srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca Danilo Bata Stojković. Većina njegovih uloga ušle su u antologiju i istoriju srpskog pozorišta i obeležile domaću kinematografiju. 

Foto: privatna arhiva/Scena iz filma „Ko to tamo peva”

Bata Stojković je rođen u Beogradu u porodici oca, uglednog veletrgovca Alekse Stojkovića, a svoje odrastanje je proveo na Čuburi. Pozorišnu karijeru započeo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu 1959. godine, dok je već 1962. godine postao stalni član ansambla pozorišta Atelje 212. Neke od svojih najboljih uloga ostvario je radeći sa rediteljima Slobodanom Šijanom, Goranom Paskaljevićem i scenaristom Dušanom Kovačevićem. Trenutak koji je obeležio njegovu pozorišnu karijeru jeste uloga u Čehovljevoj predstavi Krčma na glavnom drumu, nakon čega je zadobio poštovanje i komplimente starijih kolega.

Na Akademiji je primljen u klasu profesora Tomislava Tanhofera, a diplomirao je kod Josifa Kulundžića. U pozorištu se ostvario kroz uloge u predstavama: Ožalošćena porodica, Ćelava pevačica, Putnik, Emigranti, Balkanski špijun, Klaustrofobična komedija, Profesionalac, Urnebesna tragedija, Purpurno ostrvo i druge. Neki od brojnih filmskih ostvarenja legendarnog Bate Stojkovića jesu uloge u filmovima: Pas koji je voleo vozove, Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Čudo neviđeno, Varljivo leto, Balkanski špijun, Ubistvo s predumišljajem, Sabirni centar, Idemo dalje, PodzemljeNeke od najznačajnijih uloga jesu lik Ilije Čvorovića u filmu Balkanski Špijun, Laki Topalović u filmu Maratonci trče počasni krug, kao i uloga Brke u legendarnom filmu Ko to tamo peva. Bata Stojković je postavio standarde srpske glume i kinematografije, a od 2011. godine velika scena Zvezdara Teatra nosi njegovo ime.

Osvojio je brojna priznanja i nagrade za svoja glumačka ostvarenja među kojima su najznačajnije: beogradska Oktobarska nagrada, Sterijina nagrada, pulska Zlatna arena, nagrada na festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu, Dobričin prsten za životno delo.

Legenda srpskog glumišta preminuo je 16. marta 2002. godine u 67. godini života. Svoju poslednju predstavu odigrao je teško bolestan, a poslednju počast odale su mu kolege sa kojima je godinama stvarao poput Dušana Kovačevića i Brane Petrovića. Neke od njegovih čuvenih replika iz najpoznatijih srpskih filmova izgovaraju se i danas i zadržale su svoj kultni status.

Izvori: www.opusteno.rs, www.filmovi.com, www.zvezdarateatar.rs 

Na današnji dan,DANILO BATA STOJKOVIĆ,balkanski špijun,dusan kovacevic,Ilija Čvorović,pozorište,film,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.