Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Žan Bugati – tvorac „Bugatti” slave

Aleksandra Savković 11.8.2022. Komentari

Na današnji dan 1939. godine umro je tvorac jednog od najpoznatijeg „Bugatti” vozila Žan Bugati. Bio je jako mlad kada je život izgubio u saobraćajnoj nesreći, ali je uprkos tome uspeo da za svoje provedeno vreme u ovoj kompaniji ostavi jak i dubok trag, kojim se oni i danas ponose.

Foto: flickr.com

Žan ili Đenoberto Karlo Rembrant Etore Bugati, kako mu je glasilo puno ime odao je počast svojim italijanskim korenima, dok je nadimkom Žan počast odao svojoj domovini Francuskoj. Rođen je 15. januara 1909. godine u Kelnu. Njegov otac Etore Bugati bio je šef proizvodnog odeljenja jedne fabrike automobila, a samo nekoliko meseci nakon Žanovog rođenja seli se sa svojom porodicom u Molshajm, mali grad u Francuskoj, gde otvara sopstvenu firmu. Firma je prvenstveno bila otvorena u staroj farbari, a zatim 1. januara 1910. godine potpisuje ugovor o zakupu svoje fabrike.

Od svog najranijeg doba bio veoma zainteresovan za posao svog oca. Dobar deo svog slobodnog vremena bi provodio u fabrici, a kako je vremenom pokazivao sve bolje veštine u raznim oblastima do druge polovine 1920-ih suštinski je postao deo kompanije. Nakon štrajka radničkog sindikata, 1936. godine, Žan sa svojih 27 godina nasleđuje oca na čelu Bugatti-ja.

Njegova najveća strast bio je dizajn automobila u čemu je bio jako talentovan i što je njemu i njegovoj kompaniji donelo veliku slavu i uspeh. Kada je imao samo 21 godinu dizajnirao je prvi automobil za Bugatti. Žan je za proizvođača tekstila Armanda Esdersa 1928. godine dizajnirao šest metara dug Type 41 Royal Roadster Esders kabriolet sa dva sedišta. Osim što odiše elegancijom, kabriolet je specifičan i po tome što je zbog želje kupca da automobil vozi isključivo danju, Žan u svom dizajnu izostavio farove. Iako su smatrali da će ovo biti promašaj, automobil je iz ovog razloga postao samo još elegantniji. Njegova najpoznatija kreacija bila je Type 57 SC Atlantic iz 1936. godine. Ovaj automobil otelotvoruje Bugatti-jeva tri stubabrzinu, luksuz i eleganciju sa posebnim akcentom na estetiku. Ovaj model smatra se najvrednijim i najekskluzivnijim kupeom u svetu automobila. Napravljen je u četiri primerka od kojih su samo dva sačuvana u svom prvobitnom obliku. Drugi od četiri Atlantika, poznat i kao La Voiture Noire, bio je napravljen baš za Žana, međutim, ovom automobilu se gubi svaki trag 1938. godine i smatra se da je nestao tokom Drugog svetskog rata. Njegov nestanak predstavlja jednu od najvećih misterija sveta automobila.

Žan Bugati stradao je dok je izvodio probnu vožnju, u blizini sedišta kompanije, pokušavši da izbegne biciklistu. Na ovaj tragičan događaj podseća nas spomenik njemu u čast na mestu nesreće. Umro je mlad u svojoj 30 godini, ali su njegovo nasledstvo i talenat nastavili da žive i danas.

Izvori: www.petersen.org, www.bugatti.com 

Na današnji dan,žan bugati,Bugati,Slavan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.