Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Koko Šanel – kreatorka koja je napravila revoluciju

Lana Stanisavljević 10.1.2022. Komentari

Na današnji dan 1971. godine preminula je francuska modna kreatorka Gabrijela Bonur Šanel, poznatija kao Koko Šanel. Bila je najvažnija ličnost u svetu mode u dvadesetom veku, a njeni modni saveti se poštuju i danas.

Foto: www.scmp.com

Gabrijela Bonur Šanel rođena je 19. avgusta 1883. godine u Somiru – Francuskoj. Bila je dete Alberta Šanela i Evgenije Žan Devol. Imala je dve sestre i dvojicu braće. Kada je napunila 12 godina, njena majka je umrla od tuberkuloze. Nakon majčine smrti, otac je poslao Gabrijelu i njene sestre u sirotište katoličkog manastira Obazena. U sirotištu je naučila i krojački zanat. Kada je napunila 18 godina, morala je da napusti sirotište i preseli se u grad Mulen. Kao mala je bila drugačija od svojih vršnjakinja, često se igrala na groblju, sahranjivala svoje lutke i pokušavala da priča sa mrtvima. Zahvaljujući naučenom krojačkom zanatu, zaposlila se kao krojačica. Povremeno je pevala u kabareu i bila zabavljačica publike. Pretpostavlja se da je u tom periodu dobila nadimak Koko zbog dve pesme koje je često pevala: Qui qua vu Coco i Ko Ko Ri Ko. Sanjala je o karijeri profesionalne pevačice, ali je nakon nekoliko neuspelih audicija shvatila da to nije profesija kojom bi se bavila.

Nakon jednog nastupa u kabareu, 1906. godine upoznaje Etijena Balzana, francuskog tekstilnog magnata. Ubrzo se uselila u njegovu vilu, postavši njegova omiljena ljubavnica. Tokom svog trogodišnjeg boravka u Balzanovoj vili, počela je da se bavi izradom šešira koji su ubrzo bili prihvaćeni od strane dama iz elitnog društva. Svoju prvu prodavnicu šešira otvorila je 1910. godine uz pomoć Artura Kapela sa kojim je tada bila u vezi. Prvi butik odeće otvorila je 1913. godine u Dovilu i tada je načinila svoj prvi korak ka avangardi, korišćenjem jednostavnih materijala poput trikotaže i žerseja, što je tada bilo nečuveno. Drugi butik je otvorila 1915. godine u Biaricu, a 1919. godine je stekla licencu modnog kreatora i etablirala svoju modnu kuću na adresi Ru de Kambon 31 u Parizu, koja se tamo nalazi i danas.

Dvadesete godine su za modnu kuću Šanel predstavljale nezaustavni progres, počevši od prodajnog mesta koji je nalikovao današnjem butiku, sa asortimanom koji je obuhvatao odeću, obuću i šešire, a kasnije parfeme i nakit. Ranih dvadesetih godina, započinje i proizvodnja njenog parfema Chanel No.5 (Šanel No.5) koji se prodavao isključivo posebnim klijentima i važio je za jedan od statusnih simbola tadašnjice. Sredina dvadesetih godina beleži nastanak čuvenog Šanel kostima i male crne haljine, koja je bila revolucionarna, jer se tada crna boja nosila samo za vreme žalosti. Za malu crnu haljinu se i danas smatra da je neizostavni deo ženskog garderobera, jer se uz dodatak određenih aksesoara može nositi u svakoj prilici. Tridesetih godina, Šanel se oprobala i u kreiranju kostima za film, kreirajući za filmsku produkciju MGM, najveću produkciju zlatne ere Holivuda.

Po početku Drugog svetskog rata, zatvorila je svoju modnu kuću uz obrazloženje da nije pravo vreme za modu. Nakon rata, seli se u Švajcarsku na nekoliko godina. Zbog sumnje povezanosti sa nacistima za vreme rata, imidž marke Šanel je ukaljan, a pojavom Kristijana Diora modna estetika se drastično promenila. Za povratak na modnu scenu se odlučila 1954. godine. Njena nova kolekcija nije bila prihvaćena od strane Parižana, najverovatnije zbog lošeg imidža stečenog tokom rata. Ipak, pridobila je simpatije američke i britanske javnosti i stekla verne klijente. Nakon toga, njeno poslovanje na modnoj sceni se razvijalo progresivnim tokom, sticajući reputaciju koju Šanel ima i danas.

Preminula je u 87. godini života u pariskom hotelu Ric u kojem je živela i radila preko 30 godina, sve do svoje smrti. 

Izvori: biografija.org, srednjeskole.edukacija.rs 

Na današnji dan,koko šanel,Chanel,Chanel 5,Mala crna haljina,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.