Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Emir Kusturica – Trostruki dobitnik „Zlatne palme”

Jovana Ilić 24.11.2021. Komentari

Na današnji dan 1954. godine rođen je srpski i jugoslovenski filmski režiser, glumac i muzičar Emir Kusturica. Njegov rad priznat je ne samo na području bivše Jugoslavije, već i šire. Njegovi filmovi su pet puta predstavljeni na Filmskom festivalu u Kanu, a trostruki je dobitnik nagrade „Zlatne Palme” za filmove: „Otac na službenom putu”, „Podzemlje” i „Dom za vešenje”.

Foto: Official Emir Kusturica - photos/ privatna arhova, facebook

Emir Kusturica rođen je u sarajevskom naselju Gorica, kao jedino dete u porodicu sekularnih muslimanskih Srba. Zahvaljujući očevim poznanstvima, Emir je sa 17 godina dobio manju ulogu u filmu Valter brani Sarajevo iz 1972. godine, u režiji Hajrudina Šibe Krvavca. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, a diplomirao je Filmsku akademiju u Pragu (FAMU) 1978. godine. Tokom svojih studija režirao je dva kratka filma: Jedan deo istine i Jesen. Studentski film Gernika, koji je urađen prema noveli Antonija Isakovića, pobedio je na Festivalu studentskog filma u Karlovim Varima. Nakon diplomiranja počeo je da radi na Televiziji Sarajevo i snimao kratke filmove u Jugoslaviji. Njegov prvi film Nevjeste dolaze iz 1978. godine je zabranjen zbog eksplicitnog bavljenja seksualnim tabuima

Naredni televizijski film Bife Titanik zasnovan je na priči nobelovca Ive Andrića i osvojio nagradu za režiju na Nacionalnom televizijskom festivalu u Portorožu. Kusturičin film Sećaš li se Doli Bel oduševio i kritiku i publiku, a film je osvojio nagradu Srebni lav u kategoriji Najbolji debitantski film na Filmskom festivalu u Veneciji. Osim toga, osvojio je nagade FIPRESCI (Kazahstan), AGIS (Italija) i CIDLAC na Festivalu igranog filma u Puli. Paralelno je radio kao lektor na novoosnovanoj Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu. Bio je prvi umetnički direkor Otvorene scene Obala 1984. godine, na čijoj sceni su se izvodile predstave: Audicija, Čudo u Šarganu, Mrešćenje šarana, Ćelava pevačica i druge. U bioskopima se 1989. godine pojavio film Dom za vešanje i osim što je bio u ulozi režisera, našao se i u ulozi koscenariste. Krajem osamdesetih godina, otišao je za Ameriku i počeo da radi kao profesor filmske režije na Postdiplomskim studijama Univerziteta Kolumbija (Columbia University) u Njujorku. Godine 1993. snimio je prvi film na engleskom jeziku pod imenom Arizona Drim i dobio nagradu Srebnog medveda i posebnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Berlinu. Komedija Crna mačka, beli mačor koju je Kusturica snimio 1998. godine, osvojila je srca publike. Dokumentarni film o njegovom bendu Orkestar zabranjenog pušenja (No Smoking Orchestra) pod naslovom Super 8 priča (Super 8 Stories) Kusturica je objavio 2001. godine. Film se sastoji iz snimaka sa koncerata i turneja benda. Na Filmskom festivalu 2005. godine izabran je za člana žirija u Kanu, kada je prikazan film Zavet, gde je Kusturica zajedno radio sa Olivijem Delbosom i Markom Misonjerom.

Svoju muzičku karijeru započeo je 1986. godine svirajući bas-gitaru u sarajevskom rok bendu Zabranjeno pušenje. Režirao je i spot za pesmu Manijak, koji je zabranjen. Kusturica je napustio bend 1988. godine. Na samom početku snimanja filma Crna mačka, beli mačor osnovao je bend Orkestar zabranjenog pušenja, a mnoge pesme iz tog filma su postale pravi hitovi. Književna karijera Emira Kusturice počela je u oktobru 2010. godine kada je objavio autobiografiju Smrt je neprovjerena glasina (Death is an Unverified Rumour), u izdanju beogradskih Novosti. Knjiga je prevedena na francuski, nemački, bugarski, rumunski, mađarski i grčki jezik. Knjigu Sto jada objavio je u aprilu 2013. godine, a dve godine kasnije prevedena je na francuski jezik. Prepoznatljiv je po tome da svoju viziju pretoči u stvarnost, a jedan od dokaza za to su projekti Drvengrad, Andrićgrad i Međunarodni filmski festival Kustendorf.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, neke od najvažnijih su: Nosilac Ordena Italijanske zvezde, Orden Svetog despota Stefana Lazarevića, Nagrada Cezar za film Život je čudo, proglašen je počasnim građaninom Gvadalahare i mnoge druge. U njegovoj zbirci filmova nalaze se jedni od najpoznatijih filmova: Zavet, Maradona, Razgovori sa bogovima… 

Izvori: biografija.org 

Na današnji dan,emir kusturica,režiser,dom za vešanje,Crna mačka, beli mačor,Nosilac Ordena Italijanske zvezde,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.