Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Džoni Dep – čuveni filmski kapetan

Andrijana Stević 9.6.2021. Komentari

Na današnji dan 1963. godine u Ovensburu u američkoj saveznoj državi Kentaki, rođen je američki glumac, filmski producent i muzičar Džoni Dep. Danas je jedan od najpoznatijih glumaca Holivuda, a jedna od njegovih prvih uloga u tinejdžerskoj televizijskoj seriji „Na tajnom zadatku” mu je tokom 80-ih godina donela status idola među tinejdžerima.

Foto: www. wallpapermemory.com

Džon Kristofer Dep potiče iz prosečne američke porodice, od oca inženjera i majke konobarice. Kada je imao 12 godina, majka mu je kupila prvu gitaru, koja u toku narednih godina postaje njegova opsesija. Sa 16 godina napušta školu kako bi se posvetio muzičkoj karijeri. Sa svojom grupom The Kids imao je nekoliko značajnijih nastupa, a najveći je bio kada su svirali kao predgrupa Igiju Popu.

Prvu veću ulogu dobio je 1984. godine u horor filmu Strava u Ulici brestova. Igrao je dečka heroine Nensi Tompson, koja je bila jedna od prvih žrtava Fredija Krugera. Ova uloga nije donela Depu željenu popularnost, te je razmišljao o napuštanju glumačke karijere. Ipak, želja da se istakne kao glumac je prevagnula. U narednom periodu snima filmove Privatno odmaralište i Sporo sagorevanje, koji nisu doživeli veliki uspeh kod publike. Tokom 1990. godine odigrao je glavnu ulogu u filmu Edvard Makazoruki, i ona se može smatrati prekretnicom u njegovoj karijeri, jer mu je otvorila brojna vrata filmskih studija u Holivudu

Johnny Depp and Keira Knightley

Džoni Dep u filmu Pirati sa Kariba; Foto: www.alamy.com

Bilo je potrebno da prođe deset godina kako bi dobio status holivudske zvezde. Filmom Don Huan de Marko, Dep dospeva u centar interesovanja. Krajem devedesetih pojavio se u komediji Paranoja u Las Vegasu, koja predstavlja adaptaciju istoimene knjige, i u filmu Romana Polanskog Deveta kapija. Iste godine glumi u filmu Tima Bartona Uspavana dolina. Uloga koja je gotovo obeležila njegovu karijeru jeste uloga kapetana Džeka Speroua u serijalu Pirati sa Kariba. Svoj talenat pokazao je kako u komedijama, tako i u horor filmovima, gde mu je glavni zadatak bio da zaplaši publiku. Veliku popularnost je stekao uglavnom igrajući neobične i ekscentrične likove.

Tri puta je nominovan za Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu u filmovima Pirati sa Kariba: Prokletstvo Crnog bisera, U potrazi za Nedođijom i Svini Tod: Pakleni berberin iz ulice Filt. Pored toga, nominovan je za deset Zlatnih globusa od kojih je osvojio jedan i nagradu Udruženja filmskih glumaca. Ušao je u Ginisovu knjigu svetskih rekorda 2012. godine kao najplaćeniji glumac na svetu, sa zaradom od 75 miliona dolara. Proglašen je Diznijevom legendom 2015. godine. Uporedo s filmskom, Dep je uspešno gradio i muzičku karijeru. Nastupao je i sarađivao s brojnim poznatim muzičarima. Svirao je gitaru na pesmi Fade In-Out sa albuma Be Here Now britanskog benda Oasis. Takođe, svirao je akustičnu gitaru u filmu Čokolada i naslovnu pesmu u filmu Bilo jednom u Meksiku.

Izvori: biografija.org, haoss.org

Na današnji dan,džoni dep,glumac,muzičar,Pirati sa Kariba,Uspavana dolina,Džek Sparou,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.