Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Na današnji dan

Dr Miodrag Lazić − heroj koji je umesto plašta nosio beli mantil

Milijana Jovanović 31.5.2020. Komentari

Na današnji dan 1955. godine rođen je Miodrag Lazić, srpski doktor koji se u svom životu i poslu istakao znanjem, hrabrošću i nesebičnošću koje je pružio svom narodu. Bio je specijalista hirurgije koji je putem večnosti zakoračio avgusta davne 1991. godine, kada je ušuškanost porodičnog doma u Nišu zamenio za prvu borbenu liniju. Tamo gde je većina posustajala, on je išao hrabro napred, izlažući svoj život opasnosti kako bi spasio život svog naroda. Zato će doktor Laza ostati upamćen kao heroj i u ratu i u miru.

Foto: Anđela Andrijević

Miodrag Lazić rođen je 31. maja 1955. godine u Zemunu. Nakon što je završio osnovnu školu, njegova porodica se zbog premeštanja službe Lazićevog oca seli u Niš, gde Miodrag završava gimnaziju, a potom upisuje i studije medicine. Za vreme studentskih dana bio je aktivan u sportu i trenirao odbojku i fudbal. Nakon završenih osnovnih studija, Miodrag odlazi u Begrad radi specijalizacije na Vojnomedicinskoj akademiji, koju uspešno završava u svojoj 31. godini, te postaje jedan od najmlađih hirurga. Nakon specijalizacije godinu dana radio je u Vojnoj bolnici u Nišu, a nakon toga posao nalazi na Hirurškoj klinici Кliničkog centra u Nišu.

Početkom raspada Jugoslavije 4. juna 1991. godine odlazi u Republiku Srpsku Krajinu, gde je proveo 13 meseci. Kao hirurg dobrovoljac godinu dana radio je u ratnim bolnicama u Dvoru na Uni, Glini i Kostajnici. Operacije je, osim u bolnicama, vršio i na samim linijama fronta, pod šatorima, po zgradama škola i drugim objektima. Kao hirurg učestvovao je u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javlja u ratnu bolnicu Koran na Palama u Republici Srpskoj. Jedan je od osnivača ratne bolnice Žica u Blažuju kod Sarajeva, u kojoj je ostao punih 40 meseci, kao jedini hirurg na području tadašnjeg srpskog Sarajeva. Tu je obavio više od 3 500 operacija pod punom anestezijom. Ratni front napustio je tek u februaru 1996. godine, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Za sve što je tada učinio kao ratni hirurg dobrovoljac, tadašnji srpski patrijarh Pavle odlikovao ga je Ordenom Svetog Save. Nagradila ga je i Vojska Republike Srpske medaljom Milan Tepić za hrabrost, a 20 godina nakon rata predsednik Republike Srpske Milorad Dodik dodelio mu je orden Krst milosrđa. Takođe, Miodrag je za vreme ratnog perioda napisao i svoje autobiografsko delo Dnevnik ratnog hirurga. Poslednjih 20 godina radio je prvo kao načelnik Torakalne hirurgije sa traumatologijom, a zatim i kao načelnik Odeljenja urgentne hirurške jedinice Kliničkog centra u Nišu. Svojim autoritetom i ličnim angažovanjem dao je veliki doprinos samoj izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu.

Doktor Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila u Nišu od posledica virusa korona. Vest o njegovoj smrti dočekana je sa velikim žaljenjem u Srbiji, Republici Srpskoj i svuda gde žive Srbi, jer je život nesebično posvetio svom narodu. Kako je napisao u svojoj oproštajnoj poruci, uprkos svojim godinama i bolestima, nije želeo da se skloni sa prve linije borbe, ostao je sa svojim medicinskim osobljem i radio ono što najbolje zna, spašavao ljudske živote. Jedino što je zatražio bilo je da ga sa ovog sveta isprate pesmom Marš na Drinu. Tako je otišao jedan Srbin, tako je radio jedan hirurg i pre svega i iznad svega − tako je živeo jedan Čovek!

Izvori: rtvbn.comnoviglas.info

Na današnji dan,DOKTOR,HIRURG,DNEVNIK RATNOG HIRURGA,Doktor Miodrag Lazić,Niš,virus korona,rat,dobrovoljac,Humanost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.