Šesta po redu Međunarodna kolonija filmske kritike održaće se 17. i 18. novembra u Centru za stručno usavršavanje. Ovogodišnja kolonija imaće desetak učesnika iz Srbije, a biće usmerena ka piscu i likovnom kritičaru Đorđu Kadijeviću, projektu „Filmoskopija – decentralizovana kritika”, kao i najnovijoj knjizi Božidara Zečevića.

Prvog dana, u petak, 17. novembra održaće se okrugli sto u dve sesije, sa početkom prve u 11 časova, a druge u 15 časova. Okrugli sto biće posvećen autoru domaćih filmova, od kojih su najpopularniji Leptirica i Sveto mesto, likovnom kritičaru, piscu i režiseru Đorđu Kadijeviću. On će takođe biti i specijalni gost ove kolonije.

Nakon završetka Okruglog stola, u 18 časova održaće se prezentacija knjige Zatamnjeni ekran, Božidara Zečevića, kao i predstavljanje projekta Filmoskopija - decentralizovana kritika sa početkom od 19 časova. Kraj prvog dana Međunarodne kolonije filmske kritike će ozvaničiti projekcija dugometražnog filma Ognjena Glavonića pod nazivom Teret sa početkom u 19.30 časova.

Drugi dan je rezervisan za srednjoškolce koji će sa mentorima Ivonom Đurić i Anom Filipović proći kroz radionicu filmske kritike sa početkom u 11 časova. Ova radionica predstavlja centralni segment projekta Filmoskopija- decentralizovana kritika, obzirom da je kinematografija kod mlađih generacija sve više zapostavljena.

Ovaj projekat organizuje Agencija za bavljenje umetničkim stvaralaštvom R&F iz Subotice, a u okviru projekta Kultura za demokratiju.

O autoru