U ponedeljak, 11. decembra, sa početkom u 18 časova, održano je svečano otvaranje 58. Sajma knjiga u hali „Čair”. Na ovogodišnjem Sajmu se pronašlo preko četrdeset štandova domaćih izdavaštava različitih žanrova i pisaca. Neki posetioci su već uspeli da pronađu knjigu koju su tražili, a neki izjavljuju da su popusti slabi i ove godine.

Čast otvaranja 58. Sajma knjiga imala je književnica Ljiljana Habjanović Đurović. Ljiljana je osnivačica izdavačke kuće Glogosino Alexandria i pokretač edicije Ljiljana Habljanović Đurović deci, dobitnica mnogih nagrada i priznanja, u koje spada i Vidovdanska nagrada. Pored toga, ona je jedna od najuspešnijih srpskih spisateljica u inostranstvu, a do sada je objavila 43 knjige na 16 jezika.

Habjanović Đurović je otvaranje sajma započela odeljkom iz Svete knjige koja nas uči da je reč početak svega i da je reč od Boga. Ona tvrdi da samo neki od nas dobiju milost da čuju, prenesu i svojim imenom potpišu ono što mora biti rečeno.

Kao čitalac bezbroj puta sam se uverila da nije svejedno za koju knjigu posegnemo u pojedinim časovima u životu. Ako knjiga koju čitamo nudi odgovore na pitanja koja su nam važna, ako nas čini boljim, ako nas uči da potpunije razumemo i da više volimo ljude sa kojima i ljude među kojima živimo. Ako nam otvara novi svemir pitanja i makar nagovesti odgovore, ako nas natera da mislimo o svetu kroz sebe, ali i o sebi, onda je ona prava, objasnila je.

Foto: SDL redakcija/ Luka Vojinović

Direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić, na svečanom otvaranju je poželeo dobrodošlicu svim posetiocima i piscima. Savić je izjavio da mu je drago da na sajmu ponovo vidi veliki broj posetilaca i da je ovo jedna od najvećih i ozbiljnijih manifestacija u Nišu zbog velikog interesovanja. On govori da je sajam manifestacija koja nije samo kulturna, ona je i tržišno-komercijalna manifestacija, nešto se prodaje i kupuje, u ovom slučaju su to knjige.

Mnogo je važno što ova kulturna manifestacija sadrži čitav niz različitih programskih aktivnosti u toku sajma koje daju priliku piscima da sebe prezentuju, kao i nove edicije, nova izdanja i kompletne izdavačke poduhvate u protekloj godini. Imamo prilike da vidimo različite vrste izdavača i literatura, od antikvarnih izdanja, beletristike, stripova, duhovnih i crkvenih knjiga, dečijih knjiga, literature na engleskom jeziku i svega što nas interesuje. Najvažniji nam je i Dečiji dan kada očekujemo veliki broj najmađih  najmlađih, jer od njih zavisi budućnost sajma i knjiga kao medija, rekao je on.

Savić tvrdi da su mnogi mislili da knjiga neće izdržati borbu protiv elektronskih medija, ali da je istorija civilizacije dokazala suprotno. Knjiga se konstantno razvija i transformiše u druge forme poput audio-knjiga, air book-a i ostalim.

Sve što danas imamo, imamo zahvaljući knjigama, zaključio je direktor Niškog kulturnog centra.

Foto: SDL redakcija/ Luka Vojinović

Habjanović Đurović govori da su knjižare, biblioteke i sajmovi knjiga mesta gde počinje susret čitalaca i božanske milosti, dok pisac predstavlja samo blagoslovenog posrednika koji obavlja svoju ulogu. Ona takođe navodi kako je za nju svaki sajam knjiga veliki praznik i da se svakom raduje kao da je prvi. Kako kaže, čitaoci daju smisao njihovom radu i da su oni važan deo života svakog pisca.

Niš je grad koji je dao značajne pisce srpske književnosti u prošlosti, ali i danas. Radujem se još jednoj prilici da čitaoci sretnu svoje pisce, ali i da pisci sretnu svoje čitaoce, da u tom susretu obogate i učvrste ono tanano trajanje koje su među njima stvorile reči napisane slikama. Radujem se prilici da čitaoci pronađu mir, da knjige osvoje čitaoce, da se još jednom iz svih nas izlije milost Božija.

Za kraj, Ljiljana Habjanović Đurović je zaključila to da ovogodišnji Sajam knjiga nije otvoren njenim govorom, već onog trenutka kada je prvi čitalac ušao i uzeo svoju prvu knjigu.

Za sve zainteresovane posetioce, ovogodišnji, 58. Sajam knjiga se može posetiti u hali „Čair” do 18. decembra u periodu od 10 do 20 časova.

O autoru