Prethodne večeri svečanom ceremonijom poklanjanja glumaca otvoreni su 58. „Filmski susreti”. Prvo veče proteklo je u duhu crvenog tepiha, muzike, svečanog vatrometa, dodele nagrade „Pavle Vuisić”, ali i projekcije tri filma. Letnja pozornica i ove godine predstavlja centar dešavanja manifestacije, a posetioci će imati priliku da uživaju u programu do 1. septembra. 

Veče su otvorili glumci Slobodan Stefanović i Katarina Radivojević, koji će biti voditelji festivala u narednih nedelju dana. Otvaranje festivala nije prošlo bez pesme i muzike, te je blika jednoglasno uz dvadesetak glumaca i glumica i dečji hor Čarolija otpevala pesmu Za milion godina, a momenat je upotpunio svečani vatromet. Pre toga otpevana je pesma Princeza u izvedbi Slobodana Stefanovića i glumice Jelene Jovičić.

Publici su se zatim predstavili, ali i poklonili glumci i glumice, a potom su predstavljeni i ovogodišnji članovi žirija koji čine: Branislav Lečić, Vladica Milosavljević, koja nije bila u mogućnosti da prisustvuje, i predsednica žirija Nada Blam kojoj je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski ururčila ključeve grada.

Na scenu Letnje pozornice je ubrzo stupila i glumica Mirjana Karanović, koja je ovogodišnja dobitnica priznanja za životno delo Pavle Vuisić. Samo priznanje je uručio predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije Rastko Janković, koji je ove godine umetnički direktor festivala. Mirjana Karanović se potom osvrnula na njenu dugogodišnju karijeru, izrazila veliku zahvalnost i zadovoljstvo, ali i prisetila se kolege Branka Cvejića.

Večeras osećam ogromnu zahvalnost prema onima koji su predložili i izabrali da ponesem kući ovo priznanje, koje će mi mnogo značiti u nastavku mog života. Zahvalna sam Srđanu Karanoviću koji je rizikovao da jednoj mladoj studentkinji da da igra tako važan i divan lik kao što je Petrija. Zahvalna sam samoj sebi što sam sve ove godine bila istrajna, jer sam uvek ustala kad god bih se spotakla i pala. Morala sam da izdržim i uspehe i neuspehe i da stignem dovde, jer sam već 44 godine profesionalna glumica. Postoji jedna osoba koja je sa mnom od početka moje karijere bila i kojoj posvećujem ovu nagradu, a to je moj kolega, moj prijatelj i neko ko mi jako nedostaje, a to je moj Branko Cvejić Cveja – izjavila je Mirjana Karanović.

Tradicionalno je otvaranje Filmskih susreta obeležio i vatromet, da bi potom usledila projekcija filma Trag divljači, nakon čega je na binu, kao jedini predstavnik filma, izašao režiser Nenad Pavlović. Film Trag divljači je publici predstavio priču o ambicioznom reporteru, Jugoslavu i pukovniku koji je pred penziju, Blagoju, koji istražuju misteriozno ubistvo koje se desilo u istočnoj Srbiji. 

Kasnije je prikazan fim Ko živ ko mrtav režisera Radeta Ćosića. Težište ove priče jeste istraživanje ubistva devojke koja je bila umešana u čudne i mračne priče, a čiju smrt mnogi žele da zataškaju. Glavne uloge u filmu igraju Rade Ćosić, ali i Ljubomir Bandović. Treći film predstavljen publici ovo veče je bio Ovuda će proći put u režiji Nine Ognjanović. Film prati Janu, osamnaestogodišnjakinju, koja je spremna da učini sve kako bi spasila stranca koji je došao u malo izolovano mesto u Srbiji, a čija poseta menja sve iz korena. U glavnim ulogama našli su se Jana Bjelica i Zlatan Vidović, dok ostale uloge tumače Svetozar Cvetković, Brana Stefanović, Igor Filipović, Eva Ras, Ninoslav Ćulum, Pavle Čemerikić, Vladimir Maksimović i drugi. Filmom Ovuda će proći put je zatvoreno prvo veče Filmskih susreta