Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Da li su muškarci blagodet ili prokletstvo?

Andrijana Popović 22.1.2023. Komentari

„Nije lako s muškarcima” je film koji je snimljen 1985. godine u Jugoslaviji. Film je u režiji Mihaila Vukobratovića, a cenario je uradio Predrag Perišić. Predstavlja komediju i pokazuje sve nedaće kroz koje žena prolazi zarad prave i iskrene ljubavi. Ujedno, ovaj film se može tumačiti i kao feministički. U glavnim ulogama našli su se: Milena Dravić, Ljubiša Samardžić, kao i Ana Simić.

Foto: printscreen

Film prati Gordanu Diklić, razvedenu ženu, u srednjim godinama i njene tri ćerke koje su u pubertetu. Za Gordanu život nije lak, već je pun mnogih izazova sa kojima se suočava svakodnevno. Gordana je nezavisna žena koja zarađuje, i samim tim izdržava svoju porodicu, što nimalo nije lak posao s obzirom na njene razmažene ćerke. Gordana ima mnoge uloge: ona se trudi da bude dobra majka svojoj deci, da bude prijateljski nastrojena prema svom bivšem mužu, ocu svoje dece, da kućnom ljubimcu, takođe, pruži pažnju i ljubav i povrh svega toga, tu je i njena komšinica Marta s kojom se suočava uz sve poštovanje, a koja se pojavljuje u najnezgodnijim situacijama. U celoj toj trci obaveza, Gordana zapravo zaboravlja da je žena, da ima svoje potrebe i da je i dalje pored svega privlačna i zanosna. Jedno letovanje koje je previše puta promenilo svoj tok, doneće pravu turbulenciju u život ove porodice.

0 02 05 33d7e8b8e3ff0b41f14827aa63e536fef1df736e01472a383c359ad3d291af1e bf90b8c4564b53c7

Foto: printscreen

Ana Simić, glumica koja je tumačila ulogu najstarije Gordanine ćerke Ane je svoju karijeru izgradila uz pomoć velike popularnosti ovog filma. To je bio njen prvi film, u kome je njen talenat za glumu, ali i vanvremenska lepota mogla doći do izražaja.

Feministički osvrt na film se može protumačiti na osnovu majke u patrijalnom društvu, u kome ona ima ulogu žrtve i gde svu svoju pažnju usmerava na zadovoljavanje potreba drugih ljudi, poput njene tri ćerke. Fokus na sebe pretvara u pažnju ka drugima i upravo u tome leži prikaz partijarhalnog viđenja majke u porodici. Na samom kraju filma, kada glavni lik, Gordana, ostvaruje svoje ciljeve i dobija ono što želi, prikazuje se kao jaka žena koja samostalno može da postigne sve ono što je naumila.

Pouka, koja je u stvari ta da žene mogu naći sreću i bez pomoći muškara je uspela biti prenešena kroz komičan način. Na prvi pogled, film Nije lako s muškarcima je klasična komedija, koji iza sebe krije duboki osvrt na feministički ugao svake žene gde je u fokusu: snaga, prijateljstvo, solidarnost i iskrena ljubav prema drugim ljudima, a prvenstveno prema samoj sebi.

kultura,Nije lako s muškarcima,domaći film,komedija,Milena Dravić,preporuka nedelje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.