Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Tajne koje krijemo sadržane su u našim korenima

Jasmina Mitić 8.1.2023. Komentari

Serijsko ostvarenje „Kalkanski krugovi”, reditelja Milana Karadžića, snimljeno je po scenariju Đorđa Milosavljevića. Gledaoci su imali prilike da premijerno prate emitovanje ove serije, od marta 2021. godine. Glavne uloge u seriji tumače: Vojin Ćetković, Ivana Zečević i Žarko Laušević, a pored njih mogli smo da se susretnemo i sa likovima koje su igrali Lazar Nikolić, Pavle Mensur, Nina Janković, Nataša Ninković i drugi. Prva sezona, koja broji deset epizoda, zabeležila je veliku gledanost. Mešavina trilera, drame i horora donela je osveženje na umetničkoj sceni i zagolicala maštu širokom krugu gledalaca. Početak emitovanja druge sezone najavljuje se za početak ove godine.

Foto: printscreen

Na jednom višem nivou, scenarista i reditelj, uspeli su da donesu priču porodica koje dolaze iz različitih klasa, različitih krajeva, različitog sklopa ličnosti, a istih korena. To su porodice koje se razaraju iznutra, porodice u kojima svako vodi borbu sa svojim skrivenim demonima. Svaki lik nosi svoju priču, a tajne koje čuva Zabran, ubrzo isplivavaju na površinu.

Radnja serije Kalkanski krugovi prati život porodice Matić i Jakovljević u selu Dol, koje se decenijama nisu slagale. Na samom početku gledaoci se upoznaju sa likom Dejanom Matićem i negovom ćerkom Mionom Matić, koji su se zbog umešanosti Mione u kriminalni život svog dečka Bojana, doselili iz Beograda u Dol ne znajući šta ih tamo čeka. Provodeći dane u tom selu, Miona shvata da tajna koju skriva očev stric Velibor, nije mala i da je ona sakrivena duboko u mračnom Zabranu. Za to vreme, Dejan Matić dobija ponudu da radi na projektu hotela Maksimovića, koji se sa porodicom doselio u Dol zbog bolesti svoga sina. Prvih par epizoda nam prikazuju mutnu i izopačenu sliku realnosti, koja je prepuna laži i obmana. Tenzija raste iz epizode u epizodu, a svaka naredna gledaocima daje po jedan izgubljeni deo puzle za slaganje slike stvarnosti. Zamršeno klupko tajni se odmotava, a prošlost se vraća na velika vrata. Neke stare rane u duši se ponovo otvaraju, neke ljubavi se gase, dok se neke nove varnice strasti potajno bude.

U ovom malom selu se bolesti leče nadrilekarstvom, lekovitim travkama, bajanjem i molitvama Baba Gubi u starom manastiru. Misterija porekla stanovnika Dola se razotkrila, ali neke priče ostaju nedovršene. Baba Guba se pojavljuje kao mistično biće koje čuva Zabran i koje se danas sveti za načinjenu nepravdu u prošlosti. U nekim scenama elementi horora dolaze do izražaja. Strah, bolesti, tuga, gnev neprestani su motivi koji se prožimaju kroz radnju serije i koji glavnim junacima zadaju teške udarce. Meštani Dola su osuđeni da nose kletvu kao kaznu, za grehe svojih predaka, da nespokojno slute i da ne zalaze iza granice živog kreča u Zabranu. Da li će se misterije koje krije Zabran razreštiti?

kultura,Kalkanski krugovi,serija,preporuka,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.