Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Trenuci tišine zabeleženi na platnu

Andrijana Popović & Luka Vojinović 25.11.2022. Komentari

Izložba „Trenuci tišine” Miroslava Đorđevića otvorena je u juče, 25. novembra u Galeriji Niškog kulturnog centra. Miroslav Đorđević uspeo je da izložbu obogati umetničkim slikama koje iza sebe imaju priču vrednu pričanja.

Foto: Andrijana Popović

Umetnost Đorđeviću predstavlja kako mir, spokoj i utočište, tako i nemir i potrebu za daljim stvaranjem. Dok stvara u svom ateljeu, oseća se najsigurnije i najsrećnije. Kada sedne sa četkom ispred platna ode, kako kaže, u neki svoj svet i oseća se kao da njegova duša i telo nisu jedno. Od početka svoje karijere, Đorđević ima oko dve stotine odrađenih slika. Zbog toga je i odlučio da otvori svoju privatnu izložbu. Inspiracija koja je doprinela stvaranju izloženih umetničkih dela je, kako kaže, priroda, kao i napuštena mesta na koja je većina zaboravila – oronula groblja

Meni je to jako simbolično. Uvek se zapitam šta je osoba koja spokojno spava ispod mene doprinela ovom ludom svetu, dodao je Miroslav Đorđević. 

Foto: Andrijana Popović

U ovom umetničkom periodu, na slikama se mogu zapaziti elementi prirode koji su prikazani na realističan način. Neke su i upotpunjene materijalima iz prirode poput grana drveća. Na izloženim slikama su bili prizori raznih šuma, jezera, planina, ali i oronulih kuća koje su za cilj imale, kako navodi Đorđević, da pokažu kako ništa nije večno i da vreme prolazi toliko brzo da se to i ne primeti. Autor je odabrao svoje omiljene radove i izložio ih na zidovima Galerije Niškog kulturnog centra. Po pogledima i reakcijama posetilaca mogle su se videti emocije koje su umetnička dela probudila

Zahvaljujem se svima koji su došli. Svojim prisustvom mi dajete podršku i za buduće radove. Kada vidim da moji radovi usrećuju ljude, to mi daje snagu da nastavim sa radom. Zahvaljujem svojoj porodici koja trpi moje odsustvo, jer umetnost zahteva posvećenost i vreme, izjavio je umetnik.

On je, takođe, na interesantan način prikazao kako umetnost i slikanje utiču na njega i njegovo zdravstveno stanje. Rekao je da zahvaljujući slikanju nikada nije imao potrebu da popije nešto za smirenje i da razmišlja o stvarima koje bi ga zabrinjavale. Slikanje je, na neki način, lekovito, te bi svakome preporučio ovaj lek jer je, kako je dodao, najbezbolniji.

kultura,izložba slika,Galerija Niškog kulturnog centra,Miroslav Đorđević,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.