Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Raznovrstan program na 57. Sajmu knjiga

Milena Mladenović 25.11.2022. Komentari

Nakon tri godine pauze, u hali „Čair” će se napokon održati 57. po redu Sajam knjiga, saopšteno je na konferenciji održanoj u prostorijama Niškog kulturnog centra. Sajam će trajati od 26. novembra do 4. decembra, a posetiocima će vrata sajma biti otvorena svakog dana od 10 do 20 časova.

Foto: Tina Jovanović

Ovogodišnji Sajam knjiga otvoriće književnik Zvonko Karanović u 18 časova, rekao je direktor Kulturnog centra Srđan Savić. Posetioce očekuje veoma zanimljiv program, pa će se tako na oko 60 štandova naći imena strane, ali i domaće književne scene. Kako se sajam nije održavao od 2019, organizatori su došli na ideju da ovaj sajam otvori niški autor kao poznato lice. 

Niški sajam knjiga je godinama zapažen i samim tim nezaobilazna stanica za mnoge izdavače, naveo je Savić i dodao da će se ove godine na sajmu naći oko 70 izdavača, među kojima su i neka dobro poznata imena poput Lagune, Vulkana, Geopoetike i slično.

9bb52987 543f 4de3 b2fb 21bd98eeae5d

Srđan Savić na pres-konferenciji; Foto: Tina Jovanović

Drugog dana Sajma, 27. novembra, na štandu Otvorene knjige održaće se promocija knjige U cilju kraja nema Dalibora Daničića od 16 časova, dok će se od 17 časova održati predstavljanje knjige Folija Š Boška Ćirkovića Škabe kada će se i premijerno emitovati spot za pesmu Vidovdan. Za 18 časova zakazana je promocija romana Čitanje je štetno po zdravlje Miloša Grozdanovića na štandu Medivest KT. U utorak, 29. novembra, tokom podneva na štandu Lagune Vanja Bulić i Simonida Milojković potpisivaće svoje knjige, a od 18 časova će se publici predstaviti roman Hotel ledeni vrh Alekse Kostadinovića. U sredu, 30. novembra, od 12 časova održaće se ceremonija dodele nagrada. Tokom ostalih dana predstavljaće se romani na štandovima izdavačkih kuća.

Kako je grad Niš dao svoju podršku Sajmu knjiga kao uglednoj manifestaciji koja se organizuje već 57 godina, Niški kulturni centar i hala Čair su uspostavili uspešnu saradnju i na taj način prilagodili cene ulaznica, pa će ove godine ulaznice koštati 150 dinara. Kada je reč o grupnim posetama, cene ulaznica iznosiće 100 dinara.

Sve to što radimo kao Niški kulturni centar u saradnji sa Sportskim centrom Čair, podrazumeva da je veoma bitno da posetioci budu zadovoljni. Cilj Niškog kulturnog centra nije zarada, već da na kraju budu zadovoljni i posetioci i izlagači, kako bi dolazili i narednih godina i vratili se na stare staze velikih uspeha, dodaje Savić.

Kako su dalje saopštili, vodilo se računa i o tome da se na sajmu nađe za svakog po nešto, odnosno da bude zastupljena najrazličitija literatura. Na sajmu, između ostalog, naći će se i mnoga starija izdanja sa popustima, beletristika, stručna literatura i dečja literatura. Što se programa za decu tiče, najmlađi takođe mogu očekivati veliki broj zanimljivih knjiga, kako na srpskom tako i na stranim jezicima.

5ae78f8a 8786 4549 b60f 43a38d16a229

Foto: Tina Jovanović

U okviru sajma dodeliće se i sajamske nagrade za 2022. godinu, poručio je jedan od urednika u Niškom kulturnom centru Goran Stanković. Najznačajnija nagrada 57. niškog Sajma knjiga jeste Presad mudrosti, dok se pored nje dodeljuju još i Inicijal, Otisak, ali i nezvanična nagrada Sajma – Božidar Vojinović, koja se dodeljuje za doprinos u plasmanu knjige među čitaoce.

Sastav žirija koji će ove godine dodeliti nagrade Presad mudrosti i Inicijal čine: književnik, prevodilac i urednik iz Niša Dejan Ognjanović, zatim književna kritičarka, novinarka i profesorka književnosti Aleksandra Gojković i poznati niški pesnik, ujedno i predsednik Društva književnika i književnih prevodilaca Niša Dalibor Popović. Žiri za sajamsku nagradu Otisak će pak činiti: Anita Milić, vanredna profesorka na Fakultetu umetnosti u Nišu, zatim docent na fakultetu umetnosti u Nišu Vladan Ranđelović i slikar iz Niša Nikola MilovanovićU žiriju za Nagradu Božidar Vojinović naći će se: pesnikinja Minja Ilijeva, pesnikinja Biljana Stanojević i novinarka Elizabeta Vojinović.

kultura,sajam knjiga,konferencija,hala cair,niški kulturni centar,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.