Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

O francuskoj kulturi putem mode i vina

Ana Adamović & Natalija Jović 25.11.2022. Komentari

Povodom desetog jubileja Departmana za francuski jezik i književnosti, održano je predavanje na temu „Francuska moda: nekad i sad” modne dizajnerke Svetlane Jaćović, 24. novembra na Filozofskom fakultetu u amfiteatru 21. Nakon toga, usledilo je predavanje pod nazivom „Francuska kroz vinsku čašu” dr Nemanje Tomića, profesora sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Foto: Smiljana Vasković

Predavanje je počelo pričom o rađanju mode u Francuskoj još za doba Lujeva, a prikazano je i hronološko razvijanje do danas. Količina stila, ukusa i inovatnosti koju poseduje ovaj narod je neprikosnovena. Modna dizajnerka je takođe upoznala prisutne sa najzanimljivijim tajnama francuskih brendova visoke mode. Prikazala je kako izgleda pravljenje jedne od kreacija, ali otkrila i pregršt anegdota o Koko Šanel i Kristijanu Dioru.

Kreacije visoke mode se prave u malim serijama i samo je nekoliko dizajnera koji do danas u potpunosti poštuju svoje poreklo i nisu potpali pod strano konglomeratsko vlasništvo. U pitanju su naravno pomenute modne kuće Šanel, Dior i Živanši iz Pariza. Visoka moda se upravo tako naziva, jer je za izradu svakog njenog komada potrebno sve napraviti ručno, čak i one najsitnije detalje, koji čine 70 odsto ukupnog proizvoda. 

U visokoj modi za realizaciju nekog odevnog predmeta se broje sati. Na kreacijama može da radi do 30 ljudi, po zakonu, pod strogim tajnama u ateljeima u centru gradaistakla je Janićijević.

Francuska jeste kolevka mode, te Francuzi često sebe smatraju i njenim osnivačima. Poznato je da se Francuskinje smatraju ženama sa najviše stila i da uvek za sobom sve ostavljaju bez daha. 

Foto: Smiljana Vasković

Predavanje dr Nemanje Tomića; Foto: Smiljana Vasković

Drugo predavanje Francuska kroz vinsku čašu dr Nemanje Tomića ticalo se poređenja kvaliteta vina. Kvalitet jednog vina zavisi od okruženja u kojem je grožđe uzgajano, od klime, ekspozicije, osunčanosti i drenaže tla, kao i nadmorske visine. Međutim, faktori koji imaju najveći uticaj na kvalitet vina jesu: sorta grožđa, geološka podloga, zemljište, hidrologija zemljišta, fiziografija lokaliteta, vinar i vinogradar. Faktori koji se tiču zemljišta spadaju u koncept terroir, što znači ukus mesta.

Tomić je pokrenuo diskusiju po pitanju vina šampanjca, otkrivši da šampanjac dolazi samo iz Šampanja, a da su sve ostalo samo penušava vina u koje se ubrizgava veštački ugljen-dioksid, što obezbeđuje znatno manje mehurića nego koliko pravi šampanjac treba da ima, a što je od 50 do 70 miliona mehurića. Mehurići šampanjca su finiji, tananiji i manji od mehurića u penušavim vinimaZa nepce je, kako je naveo Tomić, mnogo prijatniji šampanjac.

Dotakavši se same proizvodnje vina, istakao je da je danas za očuvanje svežine vina bolje čuvati ih u bocama i flašama, nego u buradima. Kada se pojavi talog na dnu boce, postoji poseban proces u trajanju od nedelju do deset dana, koji se tiče uklanjanja taloga. Međutim, ono što je privuklo posebnu pažnju jeste tabela koja se tiče slaganja hrane i vina. Ona prikazuje kako vino deluje u zavisnosti od toga kakvu hranu jedemo. Slana hrana doprineće da vino deluje manje suvo, punije i nežnije, zbog toga što so može učiniti da su tanini mnogo mekši. Kisela hrana učiniće da vino deluje slađe i voćnije, dok će kod deserta vino biti suvlje, gorkije i kiselije. Kod masne hrane deluje manje kiselo, a kod ljute se može povećati ljutina vina što može izazvati neprijatan osećaj kao da gore usta. Kod umami ukusa hrane, vino gubi slatkoću i voćnost i postaje suvlje i kiselije.

moda i stil,Francuska,francuska moda,francusko vino,šampanjac,visoka moda,predavanje,koko šanel,Dior,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.