Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Puškinova ljubav prema Srbiji utkana je u njegovu poeziju

Dijana Dinić 24.11.2022. Komentari

Na Filozofskom fakultetu juče, 23. novembra je održano predavanje pod nazivom „Srbi i Puškin” u sklopu Dana ruske kulture. Predavanje je održala Radojka Tmušić Stepanov.

Foto: Anđela Pejdo

Dragoslava Mladenović iz Niškog kulturnog centra je istakla da joj je veliko zadovoljstvo da može da ugosti Radojku Stepanov i da sluša njeno predavanje. Dodala je da će ovo predavanje biti održano i danas, 24. novembra u Narodnoj biblioteci Stevan Sremac od 18 časova, te da će tada biti održana promocija knjiga o Ediciji Rusije, koja obuhvata 13 tomovaRuski carevi i imperatori, Prestonice Rusije, Zlatni prsten Rusije, Ruski manastiri, Zlatni ikonostas ruske književnosti, Ruska nauka i ruski kosmos, Ruski obaveštajciRusko slikarstvo, Ruska muzikaRuska kinematografija, Priroda RusijeRusija: Zanimljivosti i Srpsko-ruske veze kroz vekove.

Presrećna što sam u Srpskoj Vizantiji, ja tako nazivam Niš. Ovo ovde za mene je Vizantijska prestonica Srbije, te sa posebnim zadovoljstvom pričam o Nišu i dolazim, rekla je Radojka Tmušić Stepanov.

Kako je Tmušić Stepanov rekla, Puškin je povezan sa Srbijom, jer je dosta voleo da piše o Srbima i Slovenima. Pročitao je dosta knjiga o Srbima, a u njegovoj biblioteci pronađena je zbirka Narodne poezije, koju je objavio Vuk Karadžić. Puškin je napisao i pesme o vođama Srpske revolucije, Karađorđu i Milošu Obrenoviću. Posvetio je pesmu najmlađoj ćerki Karađorđa − Stamenki iz ciklusa Srpske pesme, a napisana je 1820. godine.

predavanje

Foto: Anđela Pejdo

Amalija Riznić ostala je upamćena kao poseban deo Puškinovog života, u koju je pisac bio zaljubljen. Prema rečima Tmušić Stepanov, posvetio joj je nekoliko romantičnih pesama. Sahranjen je tajno, kada je njegovo telo prevezeno je iz Peterburga februara 1837.godine i sahranjeno u Svetogorski manastiru Uspenja Majke Božije pored njegove majke. Puškin je bio, kako je dodala, vitez po svakom pitanju: vitez duha, vitez srca, vitez časti. Živeo je u vremenu kada je za muškarce važila deviza: Duša Bogu, srce ženi, dug otadžbini, čast nikome.

Tokom predavanja, pesme Aleksandra Sergejeviča Puškina čitane su na srpskom i ruskom jeziku.

kultura,srbi i puškin,aleksandarsergejević puškin,Karađorđe,puškin,dani ruske kulture,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.