Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Samostalna izložba „Gole” Radoslava Tadića

Marija Vidojević 21.9.2022. Komentari

Otvaranje samostalne izložbe „Gole” Radoslava Tadića održaće se u „Paviljonu” u Tvrđavi, u četvrtak, 22. septembra. Početak je zakazan za 19 časova.

Foto: Ana Adamović

Izložbu čine fotografije iz najnovijeg opusa autora koje pripadaju ciklusu Gole. Naziv ovog ciklusa simbolično označava oslobađanje dela od tematsko-motivskih i formalno-strukturalnih elemenata, pritom naglašavajući dominantnu koncentraciju na istraživanju fenomena boje. U svim radovima iz ovog ciklusa, boja ne predstavlja kvalitet, već sam entitet rada. Akademski umetnik iz Banjaluke Radoslav Tadić slobodnim gestualnim potezima i bojama intenzivnih vrednosti nanosi širokim četkama i postupcima prolivanja i otiskivanja, razrađujući slikanu površinu valerskim i tonskim vrednostima jedne boje ili akcentujući drugom bojom. On kao podlogu koristi prozirni najlon kojim ne obezbeđuje svojim delima samo fleksibilnost i transparentnost, već ih pretvara u slikane objekte i slike jedinstvenih ambijentalnih celina. Ciklus fotografija Gole predstavlja zapravo primer osvajanja slobode stvaranja, kao i otvoreno interpretativno polje koje posmatrača suočava sa hedonizmom vizuelnog užitka i emotivne ispunjenosti.

Radoslav Tadić je diplomirao i magistrirao na slikarskom odseku Akademije umjetnosti u Banjaluci. Takođe je doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Do sada je realizovao 24 samostalne izložbe i učestvovao na više od 60 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada, među kojima se može izdvojiti nagrada Niš Art fondacije 2017. godine. Pored slikarstva, paralelno razvija i pedagošku karijeru.

Ulaz na izložbu je slobodan za sve zainteresovane, a trajaće do 9. oktobra. 

kultura,Radoslav Tadić,Gole,izlozba,paviljon,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.