Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Publika preplavljena emocijama druge večeri „Urban festa”

Sara Stojčić 3.9.2022. Komentari

U Niškom kulturnom centru, drugog dana pozorišnog festivala „Urban fest”, publika je imala priliku da pogleda pozorišni komad „Kući” Ljudmile Razumovske, u režiji Davida Alića, kao i predstavu „Besmrtni dečak” Danila Milenkovića, u režiji Jelene Trepetove Kostić sa Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.

Foto: Sara Stojčić

Umetnički direktor festivala Aleksandar Mihailović objasnio je kakvom se tematikom bavi Urban fest. Prema njegovim rečima, sva studentska, omladinska pozorišta i Urban fest okupljaju posebne glumce i ansamble, jer se pre svega bave jakim temama, odnosno temama koje diraju današnjeg mladog čoveka. To je ciljna grupa koja je najzastupljenija u pomenutim pozorištima, pa su tako i repertoari navaljeni na tu stranu.

Retko kad možemo da sretnemo predstavu koja je donekle opšta, klasičnog tipa. Uglavnom su predstave jako duboko uronjene u problem mladih, u problem devijacija, nalaze se unutar društvenih tokova, kazao je Mihailović.

Direktor festivala pojasnio je i zašto je predstava Kući dobar predstavnik takvog pozorišta. To je priča o jednoj zaboravljenoj, ispuštenoj generaciji koja se ne snalazi unutar urbanog haosa i geta u koji su saterani njeni pripadnici. Gradeći jedan svoj mikrokosmos, onako kako ga oni doživljavaju, neminovno srljaju u propast. Društvo ih ne prepoznaje kao vredne i kao nešto o čemu treba da se brine, a oni ne prepoznaju svet oko sebe van tog ključa.

 

Scena iz predstave Kući; Foto: Sara Stojčić

Predstava Kući prikazuje realan svet i život odbegle dece iz domova, koja se susreću sa: narkomanijom, silovanjem, strahom, bolešću, ubistvima i preljubom. Premijera ove predstave odigrana je 2019. godine. Glumci Akademskog pozorišta SKC-a jasno su stavili do znanja koliko je teško izboriti se i pronaći svetlo u takvom svetu. Publika je vrlo emotivno doživela ovu predstavu, glumci su je završili u suzama, a publika ih je na nogama pozdravila gromkim aplauzom. Po završetku ove predstave usledio je okrugli sto, gde su glumci zajedno sa publikom sumirali utiske. Zatim je na scenu izašao Danilo Milenković sa svojom monodramom Besmrtni dečak.

Druga predstava je monodrama o Miroslavu Antiću, jednom od naših najvećih pesnika. Ovo je jedan topao, lep, srdačan ples od glume Danila Milenkovića, mladog glumca koji je tek diplomirao. Besmrtni dečak je jedna sjajna i ljudska drama koja će omogućiti publici da ipak odu sa nekim vedrijim osećajem u sebi, rekao je Mihailović.

Okrugli sto nakon odigrane predstave Kući; Foto: Sara Stojčić

Gluma Danila Milenkovića, prožeta najlepšim Antićevim pesmama, izazvala je smeh publici u više navrata. Kroz njegovu priču provukli su se svi bitni delovi Antićevog života – od detinjstva do borbe sa opakom bolešću. Publika je vidno uživala sve do poslednje scene, u kojoj je Danilo recitovao Besmrtnu pesmu. Milenković je ispraćen sa scene dugotrajnim i glasnim aplauzom. U razgovoru sa publikom objasnio je zbog čega mu je baš Miroslav Antić bio inspiracija za ovakvu monodramu. Napomenuo je još da smatra da je Mika Antić vanvremenski pesnik i da ne postoji osoba koja ne može da pronađe sebe ili delić svog života u nekoj njegovoj pesmi. Trudio se da za ovu monodramu izabere poeziju koju je najdublje doživeo. Prema njegovim rečima, ne treba komentarisati Miku Antića kao pesnika. On je umro jako davno, ali njegovi stihovi i dan-danas žive.

Meni je Mika jedan od omiljenijih pesnika. Tokom studiranja gledao sam šta je ono što me lično greje i mislim da je to poezija, tako da mi je logičan sled događaja bio da izaberem svog omiljenog pesnika, izjavio je Milenković. 

U jednom navratu, Aleksandar Mihailović je istakao da su predstave koje progovaraju unutar Urban festa jake i bolne predstave, nakon kojih se ponese određena misao kući. To su predstave o kojima mora da se misli. Dokaz da je tako i bilo jeste reakcija publike koja je veoma zadovoljna i preplavljena emocijama ponela utiske sa drugog dana festivala.

kultura,urban fest,festival,kući,besmrtni dečak,akademsko pozorište SKC,nkc,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.