Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Prošlost nikada nije tamo gde je ostavljamo

Jovana Ilić 15.8.2022. Komentari

Nora Roberts, poznatija kao omiljeni pisac Amerikanaca, oduvek je brižljivo negovala ljubav prema pisanoj reči. U njenoj knjizi „Opsesija” upravo to i prikazuje. Svet za glavnu junakinju Naomi Buz prestao je da bude nevino i srećno mesto, u jednom trenutku njenog detinjstva kada otkrije mračne tajne svoje porodice. Od tada, sreća je samo bleda uspomena.

Foto: privatna arhiva

U čovekovom životu je izvesna samo prošlost, jer sadašnjost ne postoji, a budućnost će tek postojati. Zbog takve neizvesnosti svog življenja, čovek olako može prestati da razbija vrata ćutanja na velikoj i tamnoj tvrđavi sudbine. Kako su godine prolazile, a prošlost se postepeno brisala, Naomi je uspela da krene dalje i stvori novi život, kilometrima daleko.

Po njoj, emocije su glupost i niko te neće voleti ako sazna svaki deo tvoje duše. Na mirnom mestu kao što je Sanrajz Kouvu, pronašla je svoj dugoočekivani mir. Zahvaljujući meštanima, a pogotovo odlučnom Zenderu Kitonu, uspeva da spusti svoje barijere i oslobodi se samoće, malo pomalo. Njena bajka od života prestaje onog trenutka kada shvati da neko u gradu zna njenu strašnu tajnu, a pri tome joj neće dozvoliti da je zaboravi. Život nije život, ako ne ostavi neki trag, trag koji će ostati sa nama − trag naše prošlosti. Ono što autorka ovom knjigom želi da iskaže jeste da ljudi ne treba da se plaše smrti − treba da se plaše života.

Mali gradovi, svuda su isti, pomislila je. Ako hoćete da saznate šta se zbiva, treba da sedite na istom mestu dovoljno dugo.

kultura,preporuka knjige,opsesija,Nora Roberts,preporuka nedelje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.