Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

„Mulen ruž” − kabare elite i mistike

Natalija Jović 15.7.2022. Komentari

U čuvenom boemskom delu Pariza, ispod Monmartra nalazi se mesto zabave i tajanstvenosti, koje godinama unazad mističnošću intrigira šetače pariskih avenija. U pitanju je najpoznatiji kabare i noćni klub na svetu − „Mulen ruž”.

Foto: unsplash.com

Mulen ruž osnovan je 1889. godine, a njegovi tvorci bili su tadašnji predstavnici pariske OlimpijeDžozef Oler i Čarls Zidler. Kada je osnovan, bio je mesto na kome se okupljala i zabavljala tadašnja elita, a čast da se ode u Mulen ruž pripadala je samo najbogatijim i najuticajnijim ljudima, te je dolazak tamo bio prestiž, koji je malo ko mogao sebi da priušti. Ovaj kabare prepoznatljiv je po crvenoj vetrenjači koja se nalazi na vrhu zgrade, a upravo to u prevodu i znači njegovo ime − Moulin Rouge kao Crvena vetrenjača.

Najpoznatiji ples koji se izvodi u Mulen ružu, a ujedno i njegov zaštitni znak, jeste Kan-kan, dok su plesačice poznate po svom prepoznatljivom nojevom perju, koji nose u svojim plesnim tačkama. S obzirom na to da se kabare nalazi ispod Monmartra, koji je poznat po svojoj veseloj atmosferi i zabavama među svim slojevima društva, a naročito umetnicima, postimpresionistički umetnik Anri de Tuluz-Lotrek bio je prvi umetnik i slikar, koji je za kabare ilustrovao promotivne postere i proslavio ga. Zauzvrat je uvek imao rezervisan sto u kabareu, u kome su se izlagali i njegovi radovi. Prvobitni nastupi u Mulen ružu bili su inspirisani cirkusom, te su osnivači želeli da otvore cirkus pod krovom. Prvoizgrađena zgrada kabarea izgorela je februara 1915. godine, da bi svoju renesansu doživela 1921. godine. 

matt seymour 0rza5Mdhq3A unsplash

Foto: unsplash.com

I dan-danas u vezi sa statusom Mulen ruža postoji bezbroj nesuglasica i dvostrukih priča, stoga iza njegovog imena stoje neispričane priče i tajne. Dok ga neki nazivaju bordelom  mestom gde su se okupljale kurtizane i bogataši, neki ga i dalje smatraju jednim od najuticajnijih mesta na svetu, na kome se prikazivala umetnost. Jedno zasigurno jeste tačno, a to je da ovaj kabare odiše tajanstvenošću i ekstravagancijom. Mulen ruž stekao je utisak institucije i svojevrsnog kulta. Gotovo da ne postoji osoba koja na njegovo ime ostaje ravnodušna, a naročito biva počastvovana ukoliko kroči na ovo mesto.

Postoji mnogo filmova i televizijskih emisija, koji su inspirisani ovim kabareom. Ipak, jedan od najpoznatijih filmova jeste iz 2001.godine u režiji Baza Lurmana, a u kom glavne uloge tumače Nikol Kidman i Juan Mekgregor − mjuzikl Mulen ruž. Pored filmova, postoji i nekolicina knjiga o kabareu, a jedna od poznatijih jeste knjiga Pjera la Mira Mulen ruž. Čast da nastupaju u Mulen ružu imale su neke od najpoznatijih svetskih zvezda poput: Frenka Sinatre, Edit Pijaf, Iva Gilbera, Žozefine Beker, Lajze Mineli i Džipsi Kingsa. Čak je i 1981. godine kraljica Elizabeta II bila gost. S tim u vezi, šta se dešava u Mulen ružu, znaju samo oni koji su nekada bili iza zatvorenih vrata ovog kultnog kabarea.

Ta reč odjekivala je u njenom mozgu, izazivajući sramne asocijacije. Izuzev nekoliko uvaženih akademika, slikari su bili raščupani, nemoralni, boemi koji žive na mansaradama Monmartra bednim životom za osudu, pijući apsint i slikajući nage žene, kaže citat iz knjige Mulen ruž Pjera la Mira. 

Izvori: kasadoo.comwww.krstarica.com

kultura,mulen ruž,kabare,noćni klub,umetnost,kankan,ples,zabava,anri de tuluz lotrek,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.