Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Oda humanizmu, monade i san sadržani u Mutaovićevoj izložbi

Ana Adamović 24.6.2022. Foto Komentari

Izložba slika Mirona Mutaovića pod nazivom „U tvrđavi”, svečano je otvorena sinoć, 23. juna u „Salonu 77”. Otvaranju je prisustvovao i sam autor, a izložba će biti otvorena do 5. jula.

Foto: Ana Adamović

U sklopu postavke ove izložbe nalazi se Mutaovićevo stvaralaštvo na kome je radio poslednje dve godine. Autor je inspiraciju za slikanje i stvaranje pronalazio u svemu što u sebi sadrži elemente arhaičnog i drevnog: u starim razglednicama, crtežima, svežnju fotografija, požutelim papirima, ali i u mestima gde se duša nekih nasumičnih učesnika u životu da izlečiti. Posebnu važnost tih učesnika i prolaznika ističe prenoseći ih na pejzaže, vedute, obrise figura i portrete, jasno nagoveštavajući njihovu veličinu ili veličinu i snagu samog mesta koje je umetnik kroz život susretao. Prema rečima istoričarke umetnosti Nataše Janković, postavka izložbe je oda humanizmu zbog toga što je autorov moralni kompas usmeren ka ljudskoj prirodi i iskustvima. Postavka sugeriše Mutaovićevu slobodarsku ideju da se prisećanjem naučenog i proživljenog gradi niska umetničkih dela koja njegova sećanja kroz fragmente predočavaju.

Postavka umetničkih radova ogleda se najviše u uljanom slikarstvu, te posetilac ima priliku da svedoči različitim uljima na platnu, kao što su slike: Veranda kroz božje oko, Kalemegden lunapark, Podium za borbu, Podzemni prolaz, Na uglu i Iskopavanja. Priče koje prenose ova dela, kako objašnjava autor, dolaze iz više izvora i paralelno funkcionišu. Svi izvori su različiti i u svaku sliku ili seriju slika utkana je posebna priča koju slika pripoveda. Slika koja nosi naziv Zeleni venac predstavlja kombinaciju prostora i prolaza u Beogradu − kombinacija figure u prostoru podzemnog prolaza Zelenog venca. Uljani pastel na papiru predstavlja ciklus koji nema naziv, a kako Mutaović objašnjava, u pitanju su pojedinačne figure po kojima je pravio skicu monadajedna figura u formatu i prostoru. Ulje na platnu Atomske toplice nastala je prema staroj fotografiji iz dvadesetih godina prošlog veka na kojoj se mogu videti ljudi kako se kupaju u banjskoj vodi, a sa druge strane imamo nastavak te slike u vidu Atomske banje kao moderni savremeni enterijer.

Sve ovo što možete videti sam krenuo da radim pre dve ili tri godine, te možda još uvek nije završen ceo ciklus. Nije sasvim zaokružena priča, barem ne da ja znam. Krenuo sam pre 15 godina da radim po skicama i sve ove slike su nastale po nekim motivima koje sam ja pronalazio u fotografijama ili u predlošcima za sliku, otkrio je Mutaović.

san.ooUlje na platnu San o...; Foto: Ana Adamović

Slika San o… nastala je na platnu koje je autor dobio od svoje supruge koja takođe slika. Odrekavši se svoje slike, Mutaoviću je predala platno koje je on počeo guliti šmirglom dok nije došao do početka slike kada se pojavio crtež ispod svega toga. Shvativši da je dobio celu umetničku tvorevinu koja odiše nekom pričom, krenuo je da interveniše na kosturu stare slike i da stavlja nove boje i delove. Sam naziv San o… predočava san o srećnoj budućnosti i predstavlja projekciju srećnog života i idile, a posmatraču je ostavljeno da naziv samostalno dopuni posmatrajući ovo ulje na platnu. Pored ovih radova, u sklopu postavke nalazi se i tuš i akrilik na papiru pod nazivom Durmitor, kao i ciklus Budi dobar koji sadrži dva primerka akvarela i olovke u boji na papiru.

U prilogu možete pogledati foto-galeriju sa izložbe. 

kultura,izložba slika,Miron Mutaović,salon 77,San o,Zeleni venac,U tvrđavi,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.