Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Otvorena izložba savremene slovenačke grafike „Moderno = sveže”

Marija Ilić 16.6.2022. Foto Komentari

U sredu, 15. juna u Oficirskom domu svečano je otvorena izložba savremene slovenačke grafike „Moderno = sveže”. Postavka obuhvata radove desetoro umetnika iz Slovenije, koji su izbor slovenčake istoričarke umetnosti Brede Škrjanec. Posetioci će imati priliku da izložbu posete do 10. jula, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.

Foto: Andrijana Milenković

Ova izložba predstavlja rezultat saradnje Galerije savremene likovne umetnosti i Međunarodnog grafičkog centra iz Ljubljane, dok je sama ideja nastala u Ambasadi Slovenije. Postavka je napravljena u cilju negovanja savremenog likovnog stvaralaštva.

Postavku čine dela savremenih slovenačkih grafičara među kojima su: Svetlana Jakimovska Rodič, Oliver Pilić, Vesna Drnovšek, Helena Tahir, Črtomir Frelih, Miha Erič, Matjaž Geder, Nataša Mirtič, Zora Stančič i Sonja Vulpes. Ovi umetnici su različitih generacija, što doprinosi diverzitetu tema i tehnika ovih radova, koji su nastali u poslednjih šest godina.

Ovih deset umetnika stvaraju slike našeg vremena, što se zaključuje po temama, dok tehnikom pomeraju granice grafičkog medija. Svaki umetnik koristi speficifičan i interdisciplinarni pristup, kombinuje tradicionalne metode štampanja sa različitim drugim medijima, prezetacijama i perspektivama, rekla je autorka izložbe Breda Škrjanec

ttt

Foto: Andrijana Milenković

Slike koje stvaraju pomenuti autori su, prema rečima autorke postavke, fluidne i multidisciplinarne i u pristupu i u jeziku, kao i u istraživanju. Pomeraju se granice grafičkog medija, a autori radovima odgovaraju na globalne političke preokrete izražene u militantnosti i usponu autoritarnih režima sa posebnim fokusom na pol i različitost. Radovi istražuju kako strukture moći u društvu oblikuju identitet

U prilogu možete pogledati foto-galeriju sa izložbe.

kultura,izlozba,grafika,Moderno = sveže,galerija slu,Slovenačka grafika,umetnost,Breda Škrjanec,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.