Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Metamorfoza izložbe Dragoslava Krnajskog

Marija Ilić 8.6.2022. Foto Komentari

Izložba „Metamorfoze” Dragoslava Krnajskog otvorena je u sredu, 8. juna u „Salonu 77” u Tvrđavi. Posetioci će imati priliku da pogledaju instalacije do 21. juna, a u međuvremenu će i sama postavka doživeti metamorfozu promenom centralnog skulpture-objekta.

Foto: Andrijana Milenković

Izložba likovnog slikara Dragoslava Krnajskog sadrži radove koji su iz različitog perioda stvaranja, ali je izbor namenski pripremljen za prostor u kome su izloženi. Postavku čine instalacija Mobi Dik koji se nalazi na tremu Salona 77, a unutra se nalaze radovi: Krug, Pejzaž, Oteta teritorija, Spiralni izvor i centralna figura koja deli ime sa samom izložbom − Metamorfoza. Upravo će ova instalacija u jednom trenutku izložbe biti zamenjena instalacijom Limbom, a na taj način će i izložba proći kroz sopstvenu metamorfozu

Stvaranje Krnajskog je proizvod njegovog umetničkog istraživanja i prelaska iz 2D u 3D osvrtajući se na sam problem granice prelaska površine u prostor sa ispitivanjem geometrijskih oblika, sa jedne strane i organskih formi, sa druge strane, rekla je istoričarka umetnosti Ivona Fregl na otvaranju.

teloo

Foto: Andrijana Milenković

Umetnik Dragoslav Krnajski je diplomirao 1982. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a 1984. godine tamo je završio i postdiplomske studije. Njegovi radovi bilu su nagrađivani od strane Bijenala mladih u reci, Oktoborskog salona u Beogradu i Trijenala skulpture Pančeva. Dela Krnajskog su deo kolekcija Muzeja grada Beograda, Savremene galerije u Zrenjaninu, Galerije savremene umetnosti u Rijeci, Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru, Narodnog muzeja u Kikindi, Narodnog muzeja u Vranju i Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu. Pored priznatog stvaralaštva, Krnajski se bavi i popularizacijom umetnosti − osnivač je udruženja građana za unapređenje i razvoj vizuelne i likovne umetnosti ART-ZUM.

U prilogu možete pogledati foto-galeriju sa otvaranja izložbe Metamorfoze

kultura,izlozba,Dragoslav Krnajski,Metamorfoze,Instalacije,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.