Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Uz izložbe „Svet u oblacima” i „Zagor iz mog sokaka” otvoren „Nifest 2022”

Marija Ilić 26.5.2022. Komentari

Međunarodni festival stripa „Nifest 2022” otvoren je 26. maja u Niškom kulturnom centru. Otvaranje su pratile izložbe „Svet u oblacima” i „Zagor iz mog sokaka”, a pored izložbi u sklopu festivala očekuju se mnogobrojne radionice i predavanja. Organizatori ovog dešavanja, koji po deveti put okuplja zaljubljenike u stripove iz celog regiona, jesu Niški kulturni centar i Udruženje ljubitelja stripa „Branko Plavišić”.

Foto: Marija Ilić

Na svečanom otvaranju su govorili osnivači festivala: direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić i umetnički direktor Nifesta i predsednik Udruženja ljubitelja stripa Branko Plavšić Zoran Nikolić. Oni su podsetili prisutne da je vizija ovog festa druženje ljubitelja stripa i prilika da vide šta je novo na sceni stripa u Srbiji i svetu. Povodom 20 godina od smrti Đorđa Lobačeva, pionira srpskog i jugoslovenskog stripa, odlučeno je da glavna tema ovogodišnjeg festivala bude njegovi život i delo. Na svečanom otvaranju govorio je i upravnik Centra za umetnost stripa Zoran Stefanović i on je istakao značaj niškog festivala stripa.

Niš je bitna evropska tačka za stripove zahvaljujući viziji osnivača festivala. S ovim festom Niš postaje južna prestonica stripske kulture, istakao je Stefanović.

IMG 20220526 191323

Otvaranje festivala; Foto: Marija Ilić

Ovogodišnji Nifest traje od 26. do 28. maja, a programi su potpuno besplatni. Na festivalu će posetioci imati priliku da kupe stripove svakog dana festivala od 12 do 20 časova, u Niškom kulturnom centru. Oni ambiciozniji imaju priliku i da nacrtaju sopstevni strip − kroz devet stripovanja moći će da dobiju savete, čuju iskustva i na taj način poboljšaju svoju veštinu crtanja ili pak saznaju kako jto stripovi nastaju. Izložba Svet u oblacima prikazuje istoriju jugoslovenskog stripa i uticaj franusko-belgijske škole na ovdašnji strip. S druge strane, izložba Zagor iz mog sokaka čiji je autor Svetozar Anđel posvećena je jednom od najpozanitjih strip junaka, Zagoru.

Naredni dani festivala biće obeleženi uz radionice, berze stripa i izložbu Tragom starih majstora: moć preobražaja, a u petak u 21 čas će se održati humanitarna rok žurka u klubu Labrint na kojoj će nastupiti četiri niška benda: Mokri džez, Gospodin Pinokio, Revolušen bend i Kramer. Donaciju može ostaviti svako, a ulaz na žurku, kao i na sve ostale aktivnosti festivala je slobodan

kultura,nifest,festival stripa,Đorđe Lobačev,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.