Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Završen Festival fantastike „BetmeNiš 2022”

Marija Ilić 22.5.2022. Foto Komentari

U subotu, 21. maja u prostorijama Niškog kulturnog centra, održan je drugi, ujedno i poslednji dan ovogodišnjeg Festivala fantastike „BetmeNiš 2022”. Ovo je četvrti po redu Festival fantastike koji se održava u organizaciji Niškog kulturnog centra i Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DracoNiš”.   

Foto: Jovan Živković

Drugi dan festivala bio je obeležen radionicama i predavanjima na kojima se govorilo o fantastici i pozadini onoga što vidimo u knjigama i filmovima. Održana je kreativna radionica Crtanje superheroja u sklopu koje su najmlađi posetioci imali priliku da crtaju svoje omiljene likove. Ona je omogućila i starijima da se priključe crtanju uz mentorstvo Igora Krstića od koga su dobili komentare i savete. Student prve godine Univerziteta Metropolitan Lazar Vasović istakao je da su Festival i ova radionica za njega bili jedno divno i zabavno iskustvo.

Igor mi je dosta pomogao svojim savetima i iskustvom. Na ovoj radionici sam naučio puno toga, pre svega oko ljudske anatomije. Takođe, dobio sam priliku da usavršim crtanje nogu koje mi je pre ovoga predstavljalo najveći izazov kod crtanja ljudskih karaktera, rekao je Vasović.

Nakon radionice usledilo je predstavljanje knjige Miloša Petkovića Bajka o Noćurku i Danici koja govori o borbi za ljubav sa fantastičnim elementima. Publika je mogla da postavi pitanja autoru i dobije svoj potpisani primerak knjige. Posle priče o knjizi, bilo je govora i o svemiru, dok je Vladimir Gašić kasnije održao predavanje na temu Svemirskog putovanja u naučnoj fanastici uz moderiranje Gorana Tokića. Gašić je završio studije medinice i doktorirao na genetici, a danas proučava astrofiziku. Na predavanju je govorio o naučnoj utemeljenjenosti najpoznatijih primera svemirskog putovanja iz kinematografije i književnosti. Sa osvrtom na istoriju prikaza svemirskih putovanja napravljena je razlika između onih koji su u skladu sa naučnim principima i onih koja su u skladu sa maštom autora.

1653317134057 1

Foto: Jovan Živković

Takođe, održan je i Kosplej panel na kome je bilo predstavljeno predavanje pod nazivom U koži superheroja. Na predavanju je govorila nagrađivana kosplejerka Milica Gašić, koja je imala 32 kospleja, a kao najzahtevniji kostim se izdvojio Mileena iz Mortal Kombata. Ona je prisutnima objasnila šta je sve potrebno za jedan kostim: od ideje za lik, samostalnog pravljenja kostima, nabavke materijala, do nastupa i osvajanja nagrada. Podelila je i to da nošenje kostima i maske nije uvek udobno, pa je za to neophodno biti zaljubljenik.

Oni koji se bave kosplejom moraju da računaju da će ih nešto stezati i grebati. Niko se tako ne oblači da bi mu bilo udobno, ali ako to želite da radite tu je entuzijazam, adrenalin i želja zbog čega uživate u tome, dodala je Gašić.

Nakon toga, prisutni su čuli i predavanje o srpskim vitezovima. Moderator je bio Boban Vučković iz udruženja Ordo DracoNiš, a predavač Stefana Stojković iz viteške družine Zmajeva griva. Pored priče o istoriji srpskog viteštva, Stefana je najavila i tradicionalni viteški festival u Nišu Zaštitnici tvrđave koji će se ove godine održati 10, 11. i 12. junaPab kviz je bio otkazan zbog tehničkih razloga, pa je tako kraj festivala bio obeležen najavom sledećeg. Boban Vučković obradovao je posetioce kada je otkrio da će centralna ličnost sledeće godine biti dečak koji je preživeo − Hari Poter. U prilogu možete pogledati galeriju fotografija sa oba dana Festivala.

kultura,Festival fantastike,BetmeNiš,Maskirani osvetnici,betmen,kosplej,radionice,crtanje,Zmajeva griva,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.