Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Otvorena izložba ilustracija postavke Monike Lang

Ana Adamović 14.5.2022. Komentari

Izložba naučnih ilustracija „Iza objektivnosti vizuelne metafore u nauci” otvorena je juče, 13. maja, u Galeriji Sinagoge. Na svečanom otvaranju, u organizaciji Niškog kulturnog centra, Centra za promociju nauke i Narodnog muzeja, govorili su: Vesna Crnotravac kao vršilac dužnosti direktora Narodnog muzeja u Nišu, dr Marko Krstić i Ivan Umeljić, koji je ujedno i autor ove izložbe i urednik časopisa „Elementi”. Postavku ilustracija za ovu izložbu osmislila je ilustrator i grafički dizajner Monika Lang.

Foto: Zlatko Adamović

Izložbu je otvorila v. d. direktora Narodnog muzeja u Nišu – Vesna Crnotravac, poželevši dobrodošlicu prisutnima i istakavši da je bila skeptična povodom ideje o realizaciji projekta koji povezuje nauku i umetnost u jedno. Ipak, navodi da je oduvek smatrala da ova izložba predstavlja fantastičnu stvar.

Sigurna sam da će ova izložba imati sjajan odjek i da će svako pronaći ilustraciju koja će mu biti u fokusu, rekla je Crnotravac.

 

telo2

Vesna Crnotravac na otvaranju izložbe; Foto: Zlatko Adamović

 

Potom se dr Marko Krstić, v. d. direktora Centra za promociju nauke, odmah na početku svog obraćanja dotakao teme o časopisu Elementi i naučno-umetničkih ilustracija koje se u njemu mogu naći. Kazao je da ilustracije nisu čista promocija časopisa, kao i obrnuto, već smatra da ilustracije u sklopu izložbe predstavljaju samostalna umetnička dela, kao što je i sama izložba jedno posebno umetničko delo. Naročito je istakao važnost i težinu koje slike nose, te zašto one imaju minimalan tekst koji ih opisuje.

Smatram da je slika uvek nešto što oplemenjuje tekst. Po mom mišljenju, knjiga koja je puna slika uvek je teža od one koja nema ilustracija u sebi. Koliko god da, s jedne strane, slika ima zadatak da nam približi neki fenomen, s druge strane ona otvara gomilu novih pitanja. Ilustracije su tu da nas navedu na razmišljanje o nečemu što je napisano u pratećem tekstu, zaključio je Krstić.

Na kraju svečanog otvaranja izložbe obratio se autor Ivan Umaljić, koji je detaljno objasnio smisao i značenje koje se krije iza njenog zvaničnog imena. U svrhu promocije nauke, poslužio se vizuelnim metaforama koje služe za preslikavanje domena naučne prirode u domen pogleda na budućnost i veze sa kulturom.

Metafore su osnovno sredstvo za razumevanje sveta. Nadam se da će vam naše vizuelne metafore kroz ovu izložbu pričiniti zadovoljstvo, dodaje autor izložbe.

Izložbu su pratile stotinu i trideset ilustracija koje su raspoređene u devet celina, prema postavci grafičkog dizajnera Monike Lang, čija dela i ilustracije se takođe nalaze u sklopu izložbe. Tih devet celina čine: Poprišta evolucijeGde počinje budućnost?KaleidoskopIzračunavanjePortretiO izvesnosti i drugim demonimaMašinsko dobaUnutrašnji toponimi i Orbitiranje. U sklopu izložbe prikazane su i ilustracije Anje Sušanj, Arteza, Irene Gajić, Sergeja Tucakova, Sanje Crnjanski, kao i mnogih drugih umetnika.

Na izložbi su se našli i primerci 28. broja časopisa Elementi, kao i brošure u kojima se nalazi istočnjačka metafora kojom je Horhe Luis Borhes započeo jedno od svojih predavanja, a koja glasi: Svet je deset hiljada stvari. Time Borhes indirektno opisuje smisao ove izložbe i njene krilatice, a koja se odnosi na povezivanje različitih metafora i kreiranje nezamislive količine istih, što je slično sa povezivanjem raznorodnih naučnih oblasti i svih postulata nauke, da bi broj vizuelnih metafora u nauci težio beskonačnosti. 

Ulaz na izložbu je još uvek moguć, a ulaz je slobodan. Posete su otvorene od 10 do 17 časova od utorka do petka, odnosno od 10 do 15 časova subotom i nedeljom. 

kultura,Izložba ilustracija,Iza objektivnosti vizuelne metafore u nauci,galerija Sinagoga,niški kulturni centar,Monika Lang,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.