Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Otvara se izložba naučnih ilustracija: „Iza objektivnosti vizuelne metafore u nauci”

Ana Adamović 12.5.2022. Komentari

Izložba naučnih ilustracija pod nazivom „Iza objektivnosti vizuelne metafore u nauci” biće otvorena od 13. do 31. maja u Galeriji Sinagoga. Otvaranje izložbe zakazano je za 13. maj od 19 časova, a na otvaranju će govoriti direktorka Narodnog muzeja Niš – Vesna Crnotravac, dr Marko Krstić i urednik časopisa „Elementi” Ivan Umeljić.

Foto: unsplash.com

Na izložbi će biti predstavljeni radovi sledećih umetnika: Aleksandre Jovanić, Anje Sušanj, Artez, Bob Živkovića, Branka Tmušića, Bratislava Milenkovića, Valentine Brković, Vladane Nikolić, Vuka Palibrka, Davida Bilobrka, Dragane Krtinić, Željka Lončara, Ivane Bugarinović, Irene Gajić, Jakova Jakovljevića, Ksenije Pantelić, Marije Babović, Marka Puraća, Milice Golubović, Monike Lang, Nikole Koraća, Sanje Crnjanski, Sergeja Tucakova, Slavomira Stojanovića Futro, Srđa Dragovića, Tee Jurišić, Đorđa Balmazovića i Dragana Protića Prote. Stotinu i trideset ilustracija koje čine deo ove izložbe raspoređene su u devet celina: Poprišta evolucije, Gde počinje budućnost?, Kaleidoskop, Izračunavanje, Portreti, O izvesnosti i drugim demonima, Mašinsko doba, Unutrašnji toponimi i Orbitiranje. Ovu postavku izložbe od devet celina postavila je Monika Lang, dok je Ivan Umeljić autor koncepta izložbe. Cilj ove izložbe je da na primeru vizuelizacije naučnih sadržaja pokaže kontinuiranu vezu između nauke i umetnosti, ali i to da se svaka vizuelizacija nauke oslanja na umetničku interpretaciju. Kroz vizuelni jezik ilustracija iz časopisa Elementi, niška publika imaće priliku da se upozna sa mnogim savremenim naučnim temama, kao i sa neobičnim vezama između nauke, naše svakodnevice i društva. Izložba se organizuje u saradnji Niškog kulturnog centra, Centra za promociju nauke i Narodnog muzeja.

 Ulaz u galeriju je slobodan. Od utorka do petka možete posetiti izložbu od 10 do 17 časova, a subotom i nedeljom od 10 do 15 časova.

kultura,izlozba,naučne ilustracije,galerija Sinagoga,Monika Lang,nauka,umetnost,niški kulturni centar,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.