Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Predavanje „Koliko ne poznajemo Nišku tvrđavu”

Milena Živanović 14.3.2022. Komentari

Autorsko predavanje istoričara Vladimira Jovanovića, „Koliko ne poznajemo Nišku tvrđavu”, biće održano 15. marta u Maloj sali Niškog kulturnog centra. Predavanje počinje od 18 časova.

Foto: www.alamy.com

Istoričar Vladimir Jovanović će održati predavanje o Niškoj tvrđavi, o antičkom gradu Naisusu koji je ekonomski i kulturni centar i poznato središte brojnih kultova. Kako ističe Jovanović, Niš je od samog nastanka svedok mnogih zbivanja u istoriji, čiji je značaj često prevazilazio okvir jednog provincijskog grada. Ovaj grad je bio poznat po zanatstvu, trgovini i prirodnim bogatstvima koja se nalaze u blizini. Sve ovo je gradu omogućilo da dosegne visine velikih gradova u Rimskom i Vizantijskom carstvu. Danas je ovaj grad upravo poznat po materijalnim i nematerijalnim nasleđima koja potiču iz različitih istorijskih epoha. Grad je oduvek bio interesantan svim svetskim putnicima koji su se zadržavali dan, dva, neki čak i duže, a nekima je bio samo usputna stanica. Nešto što je prepoznatljivo u gradu je Niška tvrđava, gde je pronađen mnogobrojni arheološki materijal, pisane reči i legende koje prenose njenu slavu već dva milenijuma.

Vladimir Jovanović je istoričar, master ekonomista za turizam i hotelijerstvo, šef odseka za razvoj i unapređenje turističkog proizvoda u Turističkoj organizaciji Niš. On je turistički radnik i već 15 godina radi na razvoju turizma Niša.

Ulaz je besplatan.

kultura,naissus,Vladimir Jovanović,nkc,predavanje,niška tvrđava,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.