Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Film sa mnogim licima

Ganja Nikolić 24.1.2022. Komentari

Film „Identitet” iz 2003. godine odličan je izbor za sve ljubitelje trilera, neočekivanih situacija i preokreta, koji do samog kraja drže gledaoca u neizvesnosti. Zbog vremenske nepogode, neverovatne kiše koja je poplavila ulice, deset stranaca mora da provede noć u motelu u Nevadi. Međutim, ono što ih te večeri očekuje, nisu mogli ni da pretpostave.

Foto: www.superstock.com

U izolovanom motelu, koji vodi Leri Vošington, potpuni stanci se sasvim slučajno upoznaju. Kako je kišna oluja poplavila oba kraja ulice, vožnja u bilo kom pravcu nije moguća. Jedino što im preostaje je da tu noć provedu u motelu. Grupu stranaca čine:  bivši policajac, Ed Dakota, sada vozač limuzine za glumicu Karlon Suzan, policajac Rouds, koji prevozi osuđenika Roberta Mejna, Paris Nevada, Lu i Gini Isiana, mladi bračni par i porodica Jork, Džordž, Alis i njihov devetogodišnji sin Timi. Iako deluje kao da smo likove upoznali, ispostaviće se da niko nije onakav kakvim se na prvi pogled čini. Odeća koju nose može da dočara njihov unutrašnji svet, ali nikako ne uspeva da u potpunosti osvetli njihove namere.

Prošlosti ovih stranaca, njihovi podaci i način na koji su dospeli u neprijatnu situaciju, na samom početku nisu poznati gledaocima. Vremenom se, prateći obrnutu hornologiju, otkrivaju razlozi zbog kojih su se baš te noći našli na tom mestu. U početku uspevaju da svoje različitosti ostave po strani i sarađuju, međutim neočekivani događaji nateraće ih da sumnjaju jedni u druge.

MV5BMTU0OTUyMzkwNl5BMl5BanBnXkFtZTYwODk1Nzc2. V1

Scena iz filma Indetitet; Foto: www.alamy.com 

Kroz priču, koja u strukturi podseća na roman Agate Kristi Deset malih crnaca, deset stranaca nestaju jedan po jedan. Kod svakog ko je ubijen nalazi se ključ sa brojem sobe. Misteriozni ubica napada ih od najvećeg do najmanjeg broja. U tim trenucima, otkrivaju se ljudske slabosti. Stranci počinju sa međusobnim optužbama, a sumnja među njima sve više raste. Čak i kada deluje da je nečija smrt samo nesrećni slučaj, preokreti u filmu pokazaće da iza svega stoji temeljni ubica. Nemoćni da nešto urade po tom pitanju, preživeli moraju da se na sve načine fokusiraju na spas.

Paralelno sa pričom o strancima u hotelu teče i priča o zatvoreniku, Malkomu Riversu, kom je suđeno zbog ubistava i kog sledećeg jutra čega smrtna kazna. Otkriveno je da se njegovi dnevnici nisu našli na prvom suđenju, što navodi njegovog psihijatra da ih uvede noć pred izvršenje kazne. Zajedno sa advokatom optuženog, psihijatar sve radi ne bi li spasio Malkoma u poslednjem trenutku.

Naizmenični prikazi različitih priča produbljuju osećaj neizvesnosti i napetosti kog publike. Nemoguće je predvideti dalje dešavanja isto koliko i otkriti ko se krije iza zločina. Do samog kraja, misterija nije razrešena, a ono što na kraju sledi, ostaviće svakog gledaoca bez reči.

Nije samo element neočekivanog ono što ovaj film izdvaja od drugih.  Kadrovi, fotografija i muzika koja prati radnju maestralno produbljuju osećaj napetosti i prisutnosti na licu mesta. Sem toga, film se bavi jednom ozbiljnom temom, koja je nedovoljno poznata iako je u teoriji više puta predstavljana i analizirana. Zbog svega što je u ovaj film uklopljeno, nemoguće je ne dati mu značaj koji zaslužuje.

kultura,film,preporuka,Identitet,triler,preporuka nedelje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.