Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Roman o ljudima koji čine zlo

Maša Stojiljković 10.1.2022. Komentari

Nakon velikog uspeha koji je postigao svojim prvencem, romanom „Deca zla”, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić latio se pera ponovo i stvorio roman „Ostrvo pelikana”, koji je izašao 2020. godine. Roman govori o zlu kao takvom i o tome ko je sve spreman da čini zlodela. 

Foto: privatna arhiva

Autor će nas upoznati sa mladim romskim parom Ajšom i Gabrielom, novinarkom lista Svedok Jovanom Marić, kao i sudijom u penziji Pavlom Dedijerom. Šta povezuje ova četiri lika? Ljubav koja se rodila između devojčice Ajše i malo starijeg Gabriela verovatno bi prošla totalno neopaženo da Ajša nije otišla u bolnicu usled krvarenja i da doktor koji je pregledao nije smatrao za shodno da slučaj prijavi policiji, jer ona u trenutku začeća nije imala četrnaest godina. Tada kreće agonija za dvoje mladih i zaljubljenih koja će im odrediti život. Sudiji Dedijeru je po dužnosti dodeljen ovaj slučaj. Smatrajući da Gabriel nije kriv i da su u pitanju Romi kod kojih su rani brakovi normalna stvar, on ga oslobođa. Novinarka Jovana Marić, najveća nada srpskog novinarstva, kreće u borbu protiv ove odluke, svesna da će je ova tema odvesti onamo gde ona želi, u Nemanjinu sedam. Sedeći ispred ekrana svog računara i kucajući na tastaturi, počinje da se potpuno nesvesno igra tuđim životima i sudbinama. Ubeđena da radi pravu stvar, jer je silovanje za svaku osudu, postaje neodvojivi deo slagalice. Ona kao novinarka kojoj će potenciranje ovog slučaja biti ulaznica za velelepnu zgradu Skupštine, tužiteljka kojoj će ovaj predmet biti odskočna daska za novu funkciju, razne nevladine organizacije koje će pravdati svoje postojanje pružajući podršku svim žrtvama silovanja, pustiće svoje kandže ka sudu i sudiji Dedijeru. Na kraju Gabriel će biti osuđen za silovanje maloletne devojčice. Ovaj slučaj koji je kao cunami uzdrmao čitavu javnost, posle par godina postaće aktuelan kada se desi nešto što niko nije očekivao! Jovana odlazi po dugo očekivani intervju, ni ne sluteći da će saznati da je bila indirektni kovač tuđe sreće.

Nisu sve istine bolje od svih ćutanja!

Koliko razumemo druge kulture? Koliko se trudimo da ih razumemo? Da li smo nekada pokušali da saznamo nešto o njima, a da se prethodno nismo uhvatili za sve predrasude kao za slamku spasa? Ova višeslojna drama, koja zadire u margine svakog društva, u realnost koju žive Romi, udariće Vam šamar i poput strogog učitelja reći da dobro razmislite pre nego što predate svoj test. Novinarka Marić saznaće da je lančana reakcija jako opasna stvar. Njene naizgled nebitne i banalne odluke su za troje ljudi  bile smrtna presuda. Znate onu poznatu: Ko sam ja da nekom sudim. Jovani ta poznata nije pala na pamet. Njeno suđenje dovelo je dvoje mladih i sudiju Dedijera do ivice provalije i nije im dopustila da se vrate, već ih pustila da slobodno padaju. Zbog toga ne sudite nikada nikome, jer na kraju smo svi samo ljudi!

kultura,roman,Miodrag Majić,Ostrvo pelikana,preporuka nedelje,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.