Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Knjiga „Kastigulja” oduševila mnoge čitaoce

Emilija Miliev 26.11.2021. Komentari

Roman autorke Jasenke Lalović „Kastigulja” predstavljen je 25. novembra u Niškom kulturnom centru. Ulaz na promociji bio je slobodan, a tom prilikom su razgovor vodili prof. dr Ivan Cvetanović, autorka knjige i pesnikinja Slavka Vojinović.

Foto: Jovana Ilić

Jasenka Lalović je autorka koja se, kroz svoje tri knjige, bavila samo ženama prošlog veka, a život današnjih žena ostavila je savremenim autorkama. Na pitanje zašto baš da ime romana bude Kastigulja, autorka odgovara da je Kastigulja žena koja je ponela beleg bruke i sramote. Međutim, tako bar piše u rečniku, nije to baš validan prevod. U tome ima mnogo životnosti, vrcavosti, ali je moja Kastigulja žena koja je ponela taj epitet žene koja je obrukala porodicu, porodica se nje odrekla, odricali su se roditelji, ali to će posle da se sredi, braća, uopšte, sama zajednica. Što je to meni bilo važno? Htela sam da kažem da živimo vreme površnosti, lakih osuda, živimo u vremenu gde je površnost stroga, rekla je Lalović, objasnivši da je time htela da ukaže na to kako lako osuđujemo, a teško zagrebamo ispod suštine. 

IMG 2821

Promocija knjige Kastigulja; Foto: Jovana Ilić 

Kako navodi prof. dr Ivan Cvetanović, ono što je dominantno u ovoj knjizi jeste položaj žena u Paštrovićima. Ono što je marketing i ono što je vredno u svakom dobrom književnom delu, to je univerzalnost. Jasenkina Kastigulja je književno-jezičko delo, umetnost ispisana jezikom, istakao je Cvetanović. Roman se bavi prvom polovinom 20. veka, a tema njene trilogije romana bila je žena i kako se sve to odvijalo u vreme posle Drugog svetskog rata, gde su domovi ostajali bez muške ruke i oslonca, te je žena morala da sav teret muškarca i žene stavi na svoja leđa i bori se sa time. Samim tim što su ostajale bez muževa, žene su bile osuđivane što su rađale žensku decu, te bile omalovažavane i gažene od strane porodice u koju su došle. Sve žene u romanu su imaginarne, ali njihova sudbina je surovo realna. Svaka reč koja je bila upućena njima, svaki postupak koji je manifestovan, autorka knjige je kroz reči bliže dočarala. Na početku romana, svaki čitalac je prvo osudio glavnu junakinju, da bi kasnije postao privrženiji njoj i njenoj sudbini. I onda ćemo shvatiti, u stvari da ta žena koju smo u trenutku osudili, da svaka od nas može da se pronađe u njoj. Na ovim prostorima muškarci su bili hrabri da se suoče sa smrću, dok su žene bile hrabre da se uhvate u koštac sa životom. Za toliko su bile jače da ga do kraja dostojanstveno iznesu, izjavila je autorka knjige Jasenka Lalović.  

Sve te žene u romanu, nažalost, opisuju tragičnu sudbinu žena tog vremena, što je veliki broj čitateljki dovelo do suza kako posle čitanja romana tako i na sinoćnoj promociji. Na sinoćnoj promociji posetioci su mogli da kupe celu trilogiju sa autorkinom posvetom.

kultura,promocija,knjiga,kastigulja,Jasenka Lalović,niški kulturni centar,nkc,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.