Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Pretposlednje veče „Urban festa-a” u znaku predstave „Prosjačka opera”

Ana Stojanović 5.9.2021. Foto Komentari

Pretposlednje veče festivala „Urban fest” održalo se 4. septembra u Lutkarskom pozorištu. Publika je imala priliku da pogleda predstave: „Laža i paralaža”, Jovana Sterije Popovića, u izvedbi Teatara „Vožd” iz Šapca i „Prosjačka opera” koju je izvodio Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini. 

Foto: Milica Stojanović

Predstava Prosjačka opera je priča o dvojici preduzetnika koji žele da se međusobno upropaste i da uzmu sve što je suparnikovo. Sa jedne strane je Vili Pičam, koji sa svojom ženom smišlja plan da upropaste Metija. U tome će im pomoći njihova ćerka Poli koja se tajno venčala sa Metijem, kao što joj je otac i rekao. Oni traže od Poli da izda svog muža, ali se ona u njega zaljubila. Zbog toga on traži pomoć i od svog druga policajca Lokita, koji hapsi Metija. Sa druge strane je Meti koji je kriminalac i ženskaroš. On želi da Poli izda svoga oca i ona mu obećava da će to učiniti. Međutim, Meti biva uhapšen zbog navodnog pokušaja silovanja devojke po imenu Dženi. Dženi je zapravo devojka policajca Lokita i oni su zajedno smestili Metiju na nagovor Vilija Pičmana. Meti uspeva da pobegne iz zatvora uz Polinu pomoć. Poli tada shvata da je svi iskorišćavaju i pokušava da se ubije, ali ne uspeva. Dženi opet zavodi Metija i on podleže tome, da na kraju upada u njihovu celokupnu klopku. Ono što ovu predstavu čini još zanimljivijom su muzičke izvedbe glumaca tokom nje.

IMG 33ddfd7eb5edde74ca060243597ebfe4 V 2

Foto: Milica Stojanović 

Predstava Laža i paralaža rađena je prema istoimenoj dramskoj komediji Jovana Sterije Popovića. Glavni lik Aleksa zvani Laža, jer laže devojke o svom identitetu, očara ih, navodno se oženi njima, uzme im novac i pobegne. Aleksa je, zajedno sa svojim drugom Mitom zvani paralaža, pokušao da prevari Jelicu Vujić i njenog oca Marka Vujića. Porodici Vujić se lažno predstavio kao baron Golić i spečio je venčanje Jelice i njenog verenika Batića. Mesto Batića je zauzeo navodni baron Golić i njegov plan je bio da pobegne pre samog venčanja i da uzme novac koji je njamenjen za venčanje. Međutim, njegov plan su sprečili Marija, devojka koja je već bila prevarena od strane Alekse i Batić, bivši verenik Jelice. Predstava se završila srećnim krajem, venčanjem Batića i Jelice.

Peti dan Urban festa rezervisan je za Akademsko pozorište SKC iz Kragujevca i predstavu Hameln, kao i predstavu Draga naša Jelena u izvedbi Akademije umetnosti Banja Luka. Na kraju večeri održaće se svečana dodela nagrada.

kultura,LUTKARSKO POZORIŠTE,urban fest,Prosjačka opera,Laža i paralaža,predstave,

Foto galerija

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.