Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Film o Tomi Zdravkoviću na otvaranju „56. Filmskih susreta”

Milica Stojanović 11.8.2021. Komentari

„Filmski susreti” ove godine se održavaju po 56. put. Festival će trajati od 21. do 27. avgusta na Letnjoj pozornici niške Tvrđave. U takmičarskom delu biće prikazano 11 ostvarenja, dok će dva biti prikazana revijalno. Glumcima za najbolje glavne i sporedne uloge, kao i svake godine, biće dodeljene nagrade „Car Konstantin” i „Carica Teodora”.

Foto: unsplash.com

Na svečanom otvaranju biće premijerno prikazan film Toma u režiji Dragana Bjelogrlića i scenariste Nikole Pejakovića. Film je biografska drama i govori o životu i radu velikana narodne muzike, Tomi Zdravkoviću, koga tumači Milan Marić. Ostale uloge tumače: Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Milena Radulović, MIrijana Karanović i drugi.

Sledećeg dana biće predstavljen film Nečista krv: Greh predaka u režiji Milutina Petrovića. Film je snimljen po čuvenom romanu Bore Stankovića i prati priču o Hadži Trifunu koga tumači Dragan Bjelogrlić, koji pokušava da održi svoj ugled i uticaj u Vranju tako što će sačuvati mir sa turskim vlastima. On donosi razne pogrešne odluke koje kasnije dosta utiču na njegove potomke. Pored Bjelogrlića ostale uloge tumače: Feđa Štukan, Tim Sejfi, Katarina Radivojević, Anđela Jovanović, Nela Mihajlović, Marko Grabež i mnogi drugi. Istog dana biće prikazan film Živ čovek u režiji Olge Novaković, u čijim će se ulogama naći: Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Tanja Bošković, Branko Cvejić, Sonja Kolačarić i Miodrag Krstović.

Filmovi Ne igraj na Engleze u režiji Slobodana Pešića i Dohvati nebo reditelja Milutina Darića biće prikazani 23. avgusta. Narednog dana prikazivaće se film Aleksandar od Jugoslavije reditelja Zdravka Šotre kao i film reditelja Nemanje Ćeranića Lihvar. Tokom 25. avgusta na repertoaru naći će se filmovi Pucnji u Marseju u režiji Gorana Matića kao i triler Jedini izlaz u režiji Darka Nikolića.

U poslednjem takmičarskom danu biće prikazan film Oaza u režiji Ivana Ikića i film Vikend sa ćaletom po scenariju i režiji Miroslava Momčilovića. Uloge tumače: Nenad Jezdić, Vasa Vraneš, Branko Vidaković, Jelena Đukić, Katarina Radivojević.

Na svečanom zatvaranju 27. avgusta tradicionalno će se održati dodela nagrada. Iste večeri biće predstavljeni gostujući filmovi Glumčina i Branilac.

 

kultura,filmski susreti,Festival glumačkog ostvarenja,Toma,Necista krv,nkc,Niš,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.