Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Propustimo li pravu ljubav, naše srce će postati krhko kao kosti jednog starca

Emilija Kostić 17.1.2021. Komentari

Francuski film „Čudesna sudbina Amelije Pulen”, poznat kao i „Amelija”, prva je romantična komedija reditelja Žan-Pjera Ženea, poznatijeg po mračnijoj atmosferi u svojim filmovima. Osim toga što na neki način „Amelija” prikazuje idealizovani pogled na savremeni život u Parizu, ne umanjuje se vrednost filma, te ni osvojenih 27 međunarodnih filmskih nagrada, prema kojima je ovo najbolji film Evrope, kao i jedan od najboljih filmova koji su na filmsko platno izašli 2001. godine.

Foto: bibliochino.github.io

Radnja filma prati priču o devojci po imenu Amelija, koja svojim shvatanjima pravde pokušava da usreći ljude oko sebe i pomogne im. Zbog niza nesrećnih okolnosti u svom detinjstvu okreće se maštanju. Pronalazi zadovoljstva u naizgled bizarnim, a zapravo sasvim običnim stvarima, kao što je bacanje kamenčića niz kanal San Martan, ili zavlačenje ruke u džak semena. Dan smrti engleske princeze Dajane joj je potpuno promenio život. Tog dana iza pločica u svom kupatilu pronašla je skrivenu metalnu kutiju sa dragocenostima nepoznatog dečaka koji je tu živeo pre 40 godina. Odlučivši da pronađe vlasnika kutije i vrati mu je, ona započinje svoji misiju usrećivanja i pomaganja ljudima. Usput se zaljubljuje u Nina, mladića sa izuzetno čudnim interesovanjima

Za svako dete je velika tragedija kada roditelj nije u mogućnosti da mu pruži ljubav, te Amelija, sada već odrasla, ni ne prepoznaje želju za iskazanom bliskošću, a kamoli ljubavlju. Odre Tutu, koja tumači lik Amelije Pulen, briljantno je donela ulogu devojčice zarobljene u telu žene. Sloboda i mašta su za nju bile definicija življenja, sve dok joj znatiželjni komšija na suptilan način ne pokaže da se mora prepustiti realnom svetu, jer će u suprotnom propustiti i ispunjenje života i duše i pravu ljubav.

1 dirT3Jh0k52FJ6mxnqavNw

Scena sa snimanja filma „Čudesna sudbina Amelije Pulen”, Foto: medium.com

Film nas uči da je važno imati razumevanja za ljude oko nas, kao i nas samih. Ukoliko smo i sami nesrećni, teško je da ćemo usrećiti druge oko nas. Nailazi se na pregršt metafora i skrivenih poruka, a svakom detalju posvećena je posebna pažnja. Ubrzana naracija doprinosi suptilno razrađenom psihološkom profilu glavne junakinje. Scenografija je pojačana živopisnim koloritom, dominiraju prijatne nijanse zelene i crvene boje, kao i prelepi delovi Pariza, posebno oko Monmartra. Muziku, koja je sada već postala kultna muzika za film, komponovao je Jan Tirsten, a glavna muzička tema je na neki način postala filmska himna Pariza. Čudesna sudbina Amelije Pulen je u svakom smislu umetničko delo: muzika, fotografija, režija, gluma i scenario savršeno su izbalansirani i uklopljeni u jedan potpun filmski doživljaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Samim tim je za ljubitelje Francuske ovo drugačiji doživljaj i opravdanje zašto, u stvari, vole tu zemlju.

kultura,preporuka nedelje,preporuka filma,Čudesna sudbina Amelije Pulen,ŽanPjer Žene,Odre Totu,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.