Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Koliko se voli otrovana duša?

Marija Božić 27.12.2020. Komentari

Mračna, nedostižna i jeziva priča o čoveku koji je psihički otrovan i o čoveku koji taj otrov voli. Roman „Bivirgata” je nastavak „Profajlera” se karakteriše kao potpunu katarzu ljudske duše. Tamara Kučan je književnica koja voli da zadire u ljudske duše, praveći nam zbrku u glavi i postavljajući nam pitanje sa kakvom osobom mi zapravo živimo. Povezujući romane i junake sa prethodnim, sada nam daje potpunu sliku, koja iz romana u roman, postaje sve više zanimljivija.

Foto: privatna arhiva

Naime, Marina Aksentijević, nekadašnji profajler sajber odeljenja, koje se bavi suzbijanjem internet kriminala, želi samo jedno – da se nikada ne vrati na svoj stari posao. Pojava opasne onlajn igrice, koja navodi tinejdžere na niz kriminalnih aktivnosti i samopovređivanje, stvorene od strane mračnog uma, nateraće Marinu da se vrati na sajber odeljenje. Tragajući za tvorcem igrice, ona nailazi na razne nedoumice i pitanje da li je ona dobra za ovaj posao? Za Marinu je karakteristično da na posao uglavnom odlazi povređena i delom nesređena, jer živi sa čovekom od kog nikako ne dobija podršku. 

Iako živeći zajedno, oni imaju totalno drugačiji pogled na svet, u kojima se nikako ne slažu. Delom, njihov odnos prelazi u bolest, od koje jedno od njih dvoje neće biti izlečen. Jedan poseduje narcisoidni poremećaj, a drugi nije zadovoljan sobom, samim tim daleko će biti zadovoljan i svojim postupcima. Ko će od njih dvoje preživeti, živeći život koji se ne moze ni nazvati životom, a ko će moći da se pogleda u ogledalo potpuno bezbrižan saznaje se kroz radnju ove knjige.

133510228 266415795048855 1842189093318127616 n

Foto: privatna arhiva

Junakinja se plaši da izgubi još jednu osobu u život posle svog oca, misleći da to neće preživeti. Zbog toga se bori sa svojim emocijama, ubeđujući sebe da nije glupa, nije luda i da može podneti sve nedaće na svojim leđima. Pokušavajući da pobegne od same sebe, zapravo beži od samoće, a od samoće se najbrže razboli.

Pojedina iskustva su lekcije i ojačaju nas. Mnogo je iskušenja pred čoveka postavljeno, a sve je više manipulativnih mamaca dostupno svima, posebno deci i mladima. Svako može doći u zabludu, iluziju da proba taj otrov. Stoga, ova knjiga je jedna poučna avantura.

kultura,Bivirgata,Tamara Kučan,preporuka nedelje,roman,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.