Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

,,55. Filmski susreti” svečano zatvoreni

Anđela Stajkov 16.10.2020. Komentari

Poslednje veče ,,55. Filmskih susreta” održano je 15. oktobra u bioskopu „Cineplexx”. Prvi put glumcima su nagrade dodeljivane u Gradskoj kući, nakon čega su se poklonili publici pred bioskopskim platnom.

Foto: Anđela Stajkov

Žiri ovogodišnjeg festivala činili su Tijana Pečenčić, Feđa Stojanović i Jelena Mila, koji su doneli odluku o podeli nagrada. Tijana Pečenčić se tim povodom obratila publici rekavši da nalaženje najboljih među najboljima nije bilo teško, te da su odluke donosili polako, temeljno i sa vrlo osetljivim preispitivanjem pojedinačnih razmišljanja. Ovogodišnji festival obojilo je apsolutno prisustvo novog filmskog izraza i nove generacije mladih glumaca − kazala je Pečenčić. Dodala je da je važno naglasiti da smo uspeli da se odupremo zarazi i dokažemo da umetnost ide dalje i kada sve stoji. Za glumca prethodne pete večeri izabran je Bojan Perić, koji je ujedno i Glumac festivala koji je dobio najviše glasova glumaca, za ulogu u filmu Vojna akademija 5 reditelja Dejana Zečevića.

Nagrada Gran Pri Naisa, za najbolje glumačko ostvarenje, otišla je u ruke Filipa Đurića za ulogu u filmu Moj jutarnji smeh reditelja Marka Đorđevića. Takođe, za ovaj film glumica Ivana Vuković dobila je povelju za izuzetnu žensku ulogu Caricu Teodoru. Povelju za izuzetnu mušku ulogu, Car Konstantin, dobio je Vladimir Gvojić za film A.S (25) rediteljke Milene GrujićTeško je jednom mladom glumcu i pre svega filmofilu koji dobije nagradu koju su imali jedan Pavle Vuisić, Gaga Nikolić, Bata Živojinović, da kaže nešto pametno u takvom trenutku. Tako da bih se samo zahvalio svima sa Festivala, ekipi filma i rediteljki koja je imala poverenja da mi dodeli ovu ulogu − rekao je Gvojić. Nagradu za debitantsku ulogu dobila je Mira Janjetović za ulogu u filmu Asimetroja rediteljke Maše Nešković, kazavši da joj je velika čast što je deo ovakvog festivala koji je jako značajan za glumce.

oaigha

Foto: Anđela Stajkov

Nini Janković pripala je nagrada za žensku epizodnu ulogu za uloge u filmovima Realna priča reditelja Gordana Kičića i Vojna akademija 5, dok je muška epizodna uloga pripala Andriji Kuzmanoviću za ulogu u filmu Ime naroda reditelja Darka Bajića. Povelju za žensku ulogu dobila je Anja Pavićević za ulogu u filmu Ime naroda, a povelju za mušku ulogu Vojin Ćetković za ulogu u filmu Grudi rediteljke Marije Perović. Plaketa za najboljeg stranog glumca pripala je Goranu Bogdanu za ulogu u filmu Otac reditelja Srđana Golubovića.

Publici su se poklonili Filip Đurić, Vladimir Gvojić, Mira Janjetović i Anja Pavićević, nakog čega su projektovana dva gostujuća filma. Prvi je Uprkos magli reditelja Gorana Paskaljevića, koji govori o izbeglicama gde bračni par Italijana usvaja dete izbeglicu, ali nailazi na veliki otpor kod prijatelja i rodbine. Drugi prikazani film je Broj 1, film o fudbalskom asu, golmanu i treneru Radničkog, Draganu Panteliću reditelja Vladimira Ristića.

 

kultura,filmski susreti 2020,film,filmovi,gluma,glumci,cineplexx,gradska kuća,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.