Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Dani autorskog filma u Niškom kulturnom centru

Aleksandra Anđelković 26.1.2020. Komentari

Dani autorskog filma održaće se u Niškom kulturnom centru u periodu od 28. januara do 2. februara. Sve projekcije su zakazane za 19 časova.

/p0.piqsels.com

Film Sinonimi (Synonyms) je o mladom Izraelcu koji želi da postane građanin Francuske, a izraelsko državljanstvo je za njega poput tumora koji se mora hirurški odstraniti. Kako bi izbrisao svoje poreklo, Joav prvo pokušava da prigrli novi jezik. Odlučan je da više nikada ne izgovori nijednu reč na hebrejskom. Rečnik stranih reči postaje njegov stalni pratilac. Neophodne posete ambasadi Izraela ga nerviraju, a svoje sunarodnike doživljava kao veliki teret. Ipak, kako test za dobijanje državljanstva ima mnogo nedostataka, mladi francuski par s kojim se sprijateljio ima čudne ideje o pružanju pomoći. Uloge tumače: Tom Mercje, Kenten Dolmer i drugi. Režiju potpisuje Nadav Lapid. Film je dobio nagradu Zlatni medved za najbolji film u Berlinu 2019. godine.

Rediteljka Džesika Hauzner u delu Mali Džo predstavlja nam Alisu, samohranu majku posvećenu uzgoju biljaka u korporaciji koja se bavi razvojem novih vrsta. Ona je uzgajala poseban cvet koji ne samo da je lep već ima i terapeutsko dejstvo. Ako se održi na idealnoj temperaturi i adekvatno prehranjuje i ako se sa njim redovno razgovara, cvet osobu koja ga poseduje čini srećnom. Protiv pravila kompanije junakinja odnosi jedan cvet kući kao poklon svom sinu tinejđeru Džou. Cvet naziva mali džo. Alis, međutim, brzo počinje sumnjati da cvet i nije tako bezopasan kao što njegov nadimak sugeriše. Glavne uloge tumače: Emili Bekam, Ben Višov i Keri Foks.

Na repertoaru se našao i film Zviždači (La Gomera) u režiji Kornelijua Porumbojua. Vlad Ivanov, Katrinel Marlon, Sabin Tambrea su neki od glumaca. Kristi, policijski inspektor u Bukureštu igra za obe strane. Kada ga Gilda uvuče u rizičnu pljačku, oboje će morati da krenu putevima prevare i izdaje. Da bi preživeli, moraju da nauče tajni jezik zviždača na španskom ostrvu La Gomera. To je i drama Porumbojua koja nam daje zamršen, izvanredan zaplet sa mnogo preokreta, ali čvrsto povezan, ukrašen melodičnom kombinacijom tmurnog Bukurešta i sunčanih predela La Gomere.

camera picture graphy grapher film technology

Foto: p1.pxfuel.com

Film Martin Eden je adaptacija poznatog romana Džeka Londona. Prikazuje mladog siromašnog mornara i njegove težnje da postane pisac kako bi se klasno približio bogatoj porodici svoje verenice Elene. Uključuje se u socijalističke krugove, što ga dovodi u konflikt sa Elenom i njenim buržoaskim svetom. Radnja filma smeštena je u Napulj sedamdesetih godina 20. veka u prepoznatljivoj viziji Pijetra Marsela. Martina glumi Luka Marineli. Film je dobio nagradu Platforma u Torontu i nagradu Kopa Volpi za najboljeg glumca u Veneciji 2019. godine.

U filmu Žao nam je što smo vas propustili (Sorry we missed you) Riki i njegova porodica vode borbu s dugovima još od finansijskog sloma 2008. Priliku da ih se oslobode dobijaju kada se Riki zaposli kao dostavljač. Junakova supruga radi kao negovateljica. Porodična veza je snažna sve do trenutka kada im se poslovni putevi razilaze; tada dolazi do sloma. Ken Louč prikazuje emotivnu krizu jedne radničke porodice prouzrokovane sve većim klasnim razlikama u društvu. Sem ovog, Festival nam donosi još jedan film sa porodičnom tematikom, a to je Tomazo (Tommaso). Abel Ferara postavlja pitanje da li ostareli i namučeni reditelj može da nađe sreću u ulozi oca i supruga. Pitanje muči i glavnog junaka filma, kog Ferara predstavlja sa nežnošću i razumevanjem, a Vilijam Defo ga igra brilijantno i otvoreno. Kako se autor i junak pitaju tako i publika treba da postavi pitanje da li joj je potreban još jedan film o požudnom, grešnom, a genijalnom reditelju u poznijim godinama. Tomazova posvećenost sopstvenom duhu i Ferarina opšta studija karaktera daju pozitivan odgovor.

Cena ulaznice je 200 dinara.

dani autorskog filma,nkc,niški kulturni centar,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.