Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

U susret Sajmu knjiga

Sonja Stefanović 29.11.2019. Komentari

Ovogodišnji Sajam knjiga svečano će biti otvoren 2. decembra u hali Čair sa početkom u 18 časova. Posetioci će svakog dana moći da prate program od 10 do 20 časova sve do 8. decembra.

Foto: Sonja Stefanović

Sajam ove godine nosi poruku Temelji kulture, temelji stvaranja, a otvoriće ga književnik Vladimir Tabašević, dobitnik NIN-ove nagrade za 2018. godinu za roman Zabluda Svetog Sebastijana u izdanju Lagune. Iz Niškog kulturnog centra najavili su dolazak oko 70 izdavačkih kuća, sa izdanjima iz oblasti lepe književnosti, umetnosti, svih naučnih i tehničkih oblasti. Takođe, biće tu i štandovi sa rečnicima i udžbenicima stranih jezika, izdanjima za decu i antikvarnim knjigama, naučno-popularnim i enciklopedijskim izdanjima.

Organizatori će prirediti doledu nagrada izdavačima u sredu. O nagradama Presad mudrosti i Inicijal odlučivaće žiri u sastavu - direktorka NBSS Sonja Šuković i niški književnici Dejan Ognjanović i Ivica Živković. Nagradu Otisak dodeliće profesorke na Fakultetu umestnosti u Nišu Anita Milić i Sanja Dević, kao i slikarka Danica Maksimović. Osim ovih nagrada, tu je i nezvanična nagrada Sajma Božidar Vojinović, koju  dodeljuje poseban žiri,  za doprinosu plasmanu knjige među čitaoce.

Direktor Niškog kulturnog centra Srđan Savić je rakao da su izdavači omogućili sajamske popuste, pogotovu na izdanja iz prethodnih godina i dodao da se očekuje veća posećenost u odnosu na prošlu godinu kada je datum pomeren iz opravdanih razloga. Sajam ove godine nastavlja da se održava po tradicionalnom datumu. Ozbiljna očekivanja imamo od fakulteta, jer naši budući akademski građani treba da budu među glavnim posetiocima na Sajmu i oni se zapravo svrstavaju među glavnim kupcima, s obzirom da biraju od stručne literature pa do beletristike, shodno svojim interesovanjima, rekao je. Program će pratiti svakodnevne promocije, književni susreti i razgovori, potpisivanje knjiga od strane  pisaca i drugi programi. Posebno vodimo računa ko će otvoriti Sajam, tako šaljemo neku vrstu simbolične poruke, da hoćemo da negujemo autentičnu literaturu i prave vrdnosti, kazao je Savić. Osvrnuo se i na to da će izdavači slobodno moći da biraju koga će dovesti na Sajam, kao što su pojedini komercijalni autori koji se nisu potvrdili kao pisci ili su se samo pojavili privremeno u književnosti.

Drugog dana programa, biće održano predstavljanje zbirke pesama Početak na kraju Milana Cvetkovića u izdanju Medivesta u 18 časova, kao i promocija knjige Čuvari proročanstva Milene Stojanović u izdanju Otvorene knjige u 20 časova. Knjiga predstavlja treći deo epske trilogije Proročanstvo Bogova. Treći dan je rezervisan za dodelu sajamskih nagrada sa početkom u 12 časova, dok će u 18 časova publici biti predstavljena knjiga Istrgnuto iz konteksta Vidosave Arsenijević. Deci će biti posvećen  5. decembar, te će tokom dana biti oraganizovane promocije knjiga i nastupi autora za decu iz Niša i Srbije. U 12 časova održaće se promocija knjige edukativnih basni  Pričaj mi, molim te, u saradnji sa OŠ Branko Miljković, a promocija knjige Potraga za zlatnom maskom Miljane Ignjatović Knežević počeće u 13 časova. Delo Avanture papagaja Mirakola niškog pisca Predraga Prolea publika će moći da vidi od 17 časova, dok će od 18 časova biti održana promocija knjige Detektivi iz Zoo-vrta Miloša Petkovića u izdanju Pčelice. Ovo je poučna priča o životinjama-detektivima iz čudesnog Zoo-vrta.

Program će 6. decembra nastaviti promocija knjige Svetioničar III – Pomračenje Mladena Đorđevića i romana Afanasi autorke Tatjane Popov iz Mokrina u izdanju Otvorene knjige koji je treći deo neonoar sage Svetioničar. Tu je i promocija romana Oruđe Bogova autora Srđana Beljina. U 18 časova održaće se promocija knjige grupe autora Tajne lične transformacije u izdanju Čigoja štampe. Organizatori su Miomir Kostić - antikvarijat i Centar Harmonija Niš, a knjigu će predstaviti Tamara Kostić-Pahnoglu i Nikos Pahnoglu, kao koautori knjige. Poslednja promocija ovog dana biće održana u 19 časova. U pitanju je knjige Ravan Dušana Paučkovića u izdanju Portalibrisa, debitantski roman fantastike mladog beogradskog autora. Poslednji dan će izdavaštvo Otvorena knjiga prikazati knjigu Klavirštimer i Crveni kofer i još jedan isti takav autora Zorana Grujića Gruje u 18 časova.

I ove godine će biti dodeljene nagrade u vidu knjiga za posetioce. Potrebno je napisati svoje ime i broj telefona na poleđini ulaznice i ubaciti je u kutiju na izlazu. Izvlačenje nagrada će biti na Belami televiziji, u popodnevnoj emisiji, dan po zatvaranju sajma.Cena ulaznice je 120, a za grupne posete učenika i studenata (najmanje 10 osoba) 70 dinara.

Organizator Sajma je Niški kulturni centar i biće na raspolaganju svim zainteresovanima na broj 018 595 740, kao i na Facebook stranici .

kultura,knjige,Niški sajam knjiga,56 sajam knjiga,nkc,Srđan Savić,hala cair,Niš,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.