Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Beldocs eho u Niškom kulturnom centru

Sonja Stefanović 9.6.2019. Komentari

U okviru turneje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs pod nazivom Beldocs eho biće prikazano pet fimova u Velikoj sali Niškog kulturnog centra. Projekcije svih filmova će biti održavane od 19 časova u periodu od 11. do 15. juna.

Foto: www.documentary.org

Film Bird on a Wire: Leonard Koen iz 1974. godine, režisera Tony-a Palmer-a, biće prikazan 11. juna. Leonard Koen je 18. marta 1972. započeo evropsku turneju u 20 gradova, počevši u Dablinu i završavajući u Jerusalimu 21. aprila. Drugi gradovi su bili London u Royal Albert Hallu, Stokholm, Amsterdam, Kopenhagen, Beč, Berlin, Pariz i Tel Aviv. Ovaj film je jedan utisak o onome što se desilo tokom te turneje. Drugog dana biće projektovan film Splav u režiji Marcus-a Lindeen-a iz 2018. godine. Radnja filma je smeštena u 1973. godinu kada je pet muškaraca i šest žena prešlo Atlantik na splavu, u sklopu naučnog eksperimenta koji je proučavao sociologiju nasilja, agresije i seksualne privlačnosti u ljudskom ponašanju. Iako je projekat u štampi postao poznat kao Seks splav, niko nije očekivao ono što se na kraju dogodilo na tom tromesečnom putovanju. Više od četrdeset godina kasnije, preživeli članovi Ekspedicije Acali, ponovo se okupljaju u filmskom studiju.

Film Dobrodošli u Sodomu, čiju režiju potpisuju Florian Weigensamer i Christian Krönes iz 2018. godine, posetioci će moći da pogledaju 13. juna. Pametno isprepletene, sudbine raznih protagonista otkrivaju kompleksnu priču ovog apokaliptičnog društva. Njihovi veoma lični unutrašnji glasovi omogućavaju dubok uvid u život i rad na ovom mestu – Sodomi. Život na deponiji postaje zagonetna slika naše moderne, globalizovane civilizacije, kratkotrajna tehnologija postaje metafora kapitalističkog luksuza, odbačenog društva. Naizgled apokaliptično okruženje je za one koji tamo žive mesto koje pruža perspektivu. Četvrtog dana se prikazuje film RBG iz 2018. godine od rediteljki Julie Cohen i Betsy West. U centru radnje je sudija Vrhovnog suda SAD Ruth Bader Ginsburg koja je u svojoj 85. godini iza sebe ostavila dugotrajno pravno nasleđe i postala neočekivana ikona pop-kulture. Ali, jedinstveno osobno putovanje njenog uspona do najvišeg narodnog suda u velikoj je meri nepoznato javnosti, čak i nekim od njenih najvećih obožavatelja – sve do sada. RBG istražuje njen život i karijeru.

hero Bird on a Wire 2017

Leonard Koen; Foto: static.rogerebert.com

Filmsko ostvarenje reditelja Nikolaus-a Geyrhalter-a iz 2018. godine, Pogranična ograda, biće prikazano 15. juna. U filmu je prikazan granični prelaz Brenner, alpska granica, u proleće 2016, kada austrijska vlada najavljuje izgradnju pogranične ograde, očekujući pomeranje izbegličke trase ka Italiji, onda kada je Balkanska ruta zatvorena. Stanovnici se boje ograde podjednako koliko i navodno pretećeg priliva stranaca u njihovu domovinu. Dve godine kasnije, ograda još uvek leži zamotana u kontejneru, kao što i do naleta izbeglica nikada nije došlo.

Ulaznice su po ceni od 100 dinara.

nkc,dokumentarni film,Beldocs,Beldocs eho,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.