Treće većeri „Filmskih susreta” publika je imala priliku da pogleda dva ostvarenja: „Svilen konac”, u režiji Damira Romanova, a po scenariju Milice Jevtić, i film „Sveta Petka – Krst u pustinji”, u režiji Hadži Aleksandra Đurovića, a po istoimenom romanu „Petkana Ljiljane Habjanović Đurović. Nakon projekcija filmova, obe glumačke ekipe, zajedno sa rediteljima, poklonile su se niškoj publici.

Na početku večeri, voditelji su predstavili program i napomenuli da su programom predviđena dva filma, za razliku od prethodne večeri kada su bila prikazana čak tri ostvarenja. Prvi film koji je prikazan treće večeri Filmskih susreta jeste film Svilen konac u režiji Damira Romanova. Ovaj film je pre nekoliko meseci doživeo svoju premijeru na filmskoj platformi Apolon. Film prati tročlanu porodicu sa sela, dvadesetogodišnjeg momka Mišu koji živi sa bakom i ocem.

Mišina majka, muzikalna žena koje je sinu pre smrti kupila violinu, umrla je veoma mlada. Sve što je Miši ostalo od majke u amanet jeste violina, koju on svakodnevno svira. Otac, koji se protivi Mišinom sviranju violine, smatra da je njegovom sinu mesto u radionici i da su oni ljudi sa sela i moraju da brinu o svojoj budućnosti. Ovaj mladi čovek najviše vremena provodi u štali svirajući vilinu svojoj kravi Ruški. Mišina najveća podrška je baka sve dok iz Beograda ne dođe njegova drugarica Ema, koja će mu dati ideju koja može da mu promeni život i doprinese ostvarenju njegovih snova. Film prikazuje borbu običnog čoveka i moralne dileme. Cilj filma je da pokaže kako roditeljska strogoća nije uvek znak toga da roditelji ne podržavaju svoju decu, već da strepe i brinu i žele da znaju da su učinili sve da njihovo dete bude bezbedno. Uloge u filmu tumače: Andrej Nježić, Nevena Ignjatović, Aleksandar Stojković, Olga Odanović i Nedeljko Bajić.

Drugi film koji je prikazan jeste film Sveta Petka – krst u pustinji. Film prikazuje hodočasničko putovanje mlade devojke Petkane, koja je nakon nekoliko godina slepila postala vidovita. Kada joj njen pastir, kako ga ona naziva, pokaže pećinu, Petka će u njoj provesti 40 godina. Odmah po dolasku u pustinu, Petka upoznaje Zejnebu, devojčicu iz plemena, čiji se život uporedo prati sa Petkinim. Zejneba će se udati, roditi decu, sahraniti muža, dobiti unučiće, dok će Petka sve to vreme biti u pećini.

U filmu je prikazana i prolaznost života i vremena, odnosno kako svaki čovek sam bira kako će živeti i da ne postoji ustaljeni šablon po kome će svi morati da rade iste stvari. Zejneba je tokom celog Petkinog boravka u pećini brinula o njoj, donosila joj hranu, a Petka njoj pravila stvari koje su joj potrebne. Takođe, u filmu je prikazano i to kako je pastir mnogo puta spasao Petkanu od greha, zavisti, halapljivosti, ali i to koliko puta ju je kaznio i na koji način. Svaki put kada ona načini nešto za šta smatra da nije ispravno postupila, javlja se demon. Petkina borba sa demonom dovešće je u mnoge moralne padove, no njen pasir će joj uvek pokazati pravi put i spasiti je od iskušenja. Demon i Petka na metaforičan način prikazuju borbu čoveka sa samim sobom i time da li nesto ispravno uraditi ili bi trebalo uraditi onako kako neko drugi to misli. Uloge u filmu tumače: Milena Predić, Mariam Amer, Mladen Sovilj, Andrej Šepetkovski, Danijel Sič, Jadranka Selec, Branislav Tomašević, Milica Stefanović i Vivijan Humljan.

Večerašnje prikazivanje filmova odloženo je za 21 čas zbog nepovoljnih vremenskih uslova, a publika će biti u prilici da pogleda filmove Koma u režiji Petra Jakonića i Vera u režiji Nedeljka Kovačića.