U periodu od 26. do 29. oktobra u bioskopu „Cineplexx”, sali 5 održaće se dvanaesto izdanje filmskog festivala „GoetheFEST”. Filmovi koji će biti prikazani su: „Sunce i beton”, „Obični”, „Zaljubljena Orfeja”, „Zbornica” i „Čovekove mere”. 

Otvaranje festivala počeće filmom Sunce i beton u četvrtak, 26. oktobra od 19:30 časova. U režiji Dejvida Vnenta, film se odvija u stambenom naselju Berlin-Gropijusštat u kome Lukas, Đino i Julijus nemaju novca za bazen, nemaju sreće u ljubavi i samo se svađaju kod kuće. Nakon što budu bili svedoci dilerskih bandi, Lukas dobija batine i treba da plati reket od 500 evra. Međutim, problem nastaje kada shvate da nemaju novac i da je potrebno da provale u školu, ukradu računare i prodaju ih kako bi isplatili dug. 

U petak, 27. oktobra od 19 časova biće prikazan film Obični. Radnja filma se odvija u svetu gde postoji podela na glavne i sporedne junake i gde Paula mora da dokaže da može postati glavna junakinja. To predstavlja jedini način da živi život pun uzbudljivih događaja, muzike i scena.

Narednog dana, u subotu 28. oktobra od 19 časova posetioci će imati priliku da pogledaju film Zaljubljena Orfeja. U režiji Aksela Raniša film se fokusira na Nele, koleginicu u kol-centru, koja obožava operu i vidi je kao magično mesto gde može da prevaziđe stvarnost. Jednog dana, njen kolega u kol-centru neočekivano počinje da peva ariju i svi se pridružuju. Za Nele, opera nije samo beg od dosadne svakodnevice, već je sastavni deo njenog života. Uskoro, Nele dobija priliku da zameni opersku divu koja je konstantno bolesna.

Istog dana, 28. oktobra biće prikazan i film Zbornica sa početkom od 21 čas. Film govori o nemačkoj nastavnici Karli koja je puna entuzijazma nakon što dobija prvo zaposlenje, međutim, serija krađa negativno utiče na celu atmosferu. U priči, kada se sumnja pojavi oko krađe u školi, Karla odlučuje da istraži slučaj. Ona otkriva skrivenom kamerom da je sekretarice škole kriva. Međutim, stvari postaju komplikovane kada Karla shvati da je sekretarica majka Oskara, njenog najtalentovanijeg učenika. Ova situacija postavlja Karlu u nezgodnu dilemu.

Poslednjeg dana, 29. oktobra od 20 časova posetiocima biće prikazan film Čovekove mere. Film govori o Aleksanderu Hofmanu koji je ambiciozni doktor etnologije. On se upoznaje sa delegacijom naroda Herero i Nama tokom Etnološke izložbe u Berlinu. Tamo se sprijateljuje sa prevoditeljkom Kezijom Kambazembi. Nakon nekog vremena, ustanak naroda Herero i Nama protiv nemačke kolonijalne vlasti prerasta u ratni sukob. Hofman, zajedno sa vojnicima, putuje kroz ove krajeve i postaje svedok stravičnih zločina koje vrši kolonijalna vojska.

Karte se prodaju po ceni od 250 dinara.

O autoru