U četvrtak, 23. novembra u Galeriji Oficirskog doma, svečano je otvorena izložba „Niški salon 12/2” na kojoj je održana i dodela nagrade jednoj umetnici. Ljubitelji likovne umetnosti će u periodu od 23. novembra do 17. decembra imati prilike da pogledaju radove dvanaestoro umetnika koje su izabrali Biljana Tomović i Miroslav Živkivić.

Žiri koji čine istoričarka umetnosti i bivši kustos, Nataša Grča, profesor Fakuteta umetnosti u Nišu, Perica Donkov i istoričar umetnosti, Milica Todorović, jednoglasno je doneo odluku da nagradu dodeli vajarki iz Beograda, Dunji Trutin, za skulpture pod nazivom Podskup 2

Umetnica na ubedljiv način konkretne prizore proživne aktivnim, mentalnim i emotivnim relacijama uzdiže na nivo vanvremenskog. Žiri čestita nagrađenoj i nada se da će ova nagrda biti njen potstrek za dalji rad, obrazložio je žiri.

Dunja Trutin je završila master studije vajarstva 2015.godine na Fakultetu likovnih umetnosti, dobitnica je više nagrada za skulpturu i instalaciju. Edukacijom u oblasti likovne umetnosti bavi se od 2016.godine, a od 2021. radi kao asistent na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti.

Ja sam zaista presrećna što sam u Nišu. Prvi put vidim Niški sajam uživo, nalazim se ovde među sjajnim kolegama tako da mi je srce puno. Moj rad se bavi interakcijom i bliskošću, međusobnom povezanošću, tako da svaka vrsta umrežavanja i intenziviranja sa umetnicima meni puno znači i predstavlja jedan novi vid mog rada. Počastvovana sam zaista i oduševljena, zadovoljno je izjavila nagrađena umetnica.

Neka od izloženih dela su: Šuma Nine Ivanovič, izrađena tehnikom žica, armtura i sprej u boji, Dodir digitalna štampa na papiru umetnice Bojane Atlije, Mihailo umetnice Marije Šević, Zemlja, vazduh i voda delo umetnika Estera Milentijevića. Selektori izložbe svojim su izborima stvorili jedan potpuno novi svet svojstven umetnosti i precizno smešten između četiri zida Galerije Oficirskog doma. Izložba ne predstavlja samo običnu simbiozu različitih umetničkih formi, već pruža posetiocima nadu u likovnu umetnost i poziva ih na ljudsko prispajanje, međusobnu komunikaciju, razumevanje i stvaralaštvo

Foto: SDL redakcija/ Anđela Miladinović

Ovo je struktura umetnika koja se nije zaustavila samo na nivou umetnika, već ostvaruje temelj onoga što bi umetnik morao da radi da bi se umetnost kao takva razvijala i pomogla mladima u emancipaciji i tumačenju stvaranja. Umetnost povezuje, ona je važna i onda prezentira trenutak. Umetnost je ovaj momenat sada, ova izložba prezentira ovaj trenutak i ovo vreme, a ovaj trenutak je toliko složen, da zapravo ima težinu, ležernost, emocije, snove i ima nešto što govori. Ovo je vreme dramatično i ja to moram da pokažem, ovo vreme određuje našu budućnost, izjavila je kustoskinja Biljana Tomić za Studentski Dnevni List

Pri samom svečanom otvaranju, Biljana Tomić je emotivnim pristupom, koji je probudio pozitivne i duboke reakcije svih prisutnih, objasnila koliko je srećna jer je ponovo u Nišu. Selektorka izložbe objasnila je da je već imala iskustva u Nišu i da ga se uvek rado seća. 

Kada sam dobila poziv, pomislila sam: Bože, koliko je bilo lepo u Nišu, sada ja idem sa umetnicima koji su onda bili na Niškoj izložbi o Konstantinu, da im uzvratim posetom. To je ljubav Niš-Beograd-Niš, zaključila je kasnije za Studentski Dnevni List.

Drugi selektor izložbe Miroslav Živković, preneo je posetiocima svoje oduševljenje zbog njihovog odaziva i posete u tolikom broju već prve večeri.

Želeo sam umetnike koji će svojom sjajnom energijom ispuniti ovaj prostor, u tome smo verujem uspeli, drugi deo te energije ste vi, koji ste došli da osetite da li smo mi uspeli da jedan mali presek njihove scene, ove naše zemlje, prenesemo u Niš. Dela dišu, ona odišu sjajnom energijom i ja sam zaista prezadovoljan autorima. Mislim da će publika u Nišu imati prilike da se u narednih 20 dana više puta vrati i ponovo pogleda ovo. Hvala vam, izjavio je Miroslav Živković

Foto: SDL redakcija/ Anđela Miladinović

Selektori izložbe Niški salon 12/2 su istoričarka umetnosti, kritičarka i kustoskinja, Biljana Tomić, koja je iz Beograda, i diplomirani slikar i profesor Fakulteta umetnosti u Nišu Miroslav Živković. Učesnici izložbe izabrani od strane selektorke Biljane Tomić su Dunja Trutin, Marija Šević, Lidija Delić, Nina Ivanović, Bojana Atlija i Iva Kuzmanović, dok su umetnici selektora Miroslava Živkovića Aleksandar Leka Mladenović, Ester Milentijević, Jelena Rajković Popivoda, Maja Đurović, Vladica Ristić i Danica Maksimović.

Izložba Niški salon 12/2 otvorena je za posetioce do 17. decembra.

O autoru