Serija „Doktor Hu” je naučno fantastična priča o vanzemaljskom putniku kroz vreme čije avanture imaju tematiku kako gotičkog horora, tako i crnog humora.  U produkciji „BBC-a”, prvobitno prikazivanje serije trajalo je čak 26 godina, od 1963. do 1989. godine. „Doktor Hu” je postao obeležje britanske popularne kulture, stoga se serija vratila na male ekrane 2005. godine. U glavnim ulogama našli su se Vilijam Hartnel, Patrik Trauton, Džon Pertvi, Tom Bejker, Piter Dejvison i Kolin Bejker.

Doktor Hu je pripadnik rase bića zvanih Gospodari vremena sa planete Galifrej. Doktor Hu je jedinstven lik u istoimenoj seriji upravo zbog avantura kroz koje prolazi. On putuje kroz vreme pomoću jedinstvene mašine TARDIS, koja ne radi uvek kako treba. Upravo iz tog razloga se doktor nekad zadesi u veoma nezgodnim situacijama.

TARDIS je dimenzionalno transcendentalan, izgleda mnogo manje nego što zapravo jeste: glavna kontrolna soba i mnoštvo drugih prostorija odlikuju unutrašnjost. Sa druge strane, spoljašnjost treba da se transformiše kao kameleon, pojavljujući se, na primer, kao korintski stub nakon sletanja u drevnu Grčku. Međutim, na putovanju u Englesku 1963. godine, to kameleonsko kolo zaslužno za kamuflažu se pokvarilo i nikada nije uspešno popravljeno. Kao rezultat toga, doktorov TARDIS je trajno zaglavljen u obliku plave policijske kutije.  

U prvim epizodama pojavljuju se prvi neprijatelji: roboti Daleci, okrugla metalna kućišta koja uzvikuju Extarminate, a kasnije su prisutni Sajbermeni, reptili Ledeni ratnici, Sontarci, Jeti, zastrašujuće kamene statue Uplakanih anđela. Kao najveći od svih je Gospodar, inkarnacija Gospodara vremena sa Galifreja.

U borbi sa neprijateljima, koristi se sonični šrafciger koji je za doktora rađen po njegovoj ličnosti. Međutim, Doktor nikada ne ide sam na sve avanture. Slučajno ili sudbinski, Doktor bira saputnike koji proživljavaju jednu avanturu sa njim i kasnije postaju stalna posada TARDIS-a. I ako su neki saputnici bili sa drugih planeta i iz drugih vremena, uglavnom su sve mlade devojke sa Zemlje.

Miljenica publike dugo vremena bila je pop pevačica Bili Pajper sa ulogom Rouz Tajler, rame uz rame sa desetim Doktorom, Dejvidom Tenantom

O autoru