Četvrto veče „Filmskih susreta” obeležili su filmovi „Koma” , režisera Petra Jakonića, i film „Vera”, debitansko ostvarenje Nedeljka Kovačića. Glumci su se nakon projekcije filmova poklonili publici, međutim, na sceni se nije pojavio niko od glumaca filma „Vera”, pa je nišku publiku pozdravio sam režiser Nedeljko Kovačić. Posebnu naklonost ove večeri publika je pokolonila obožavanom Slavku Štimcu, dokazavši koliko zapravo poštuje i voli lik i delo ovog glumca.

Niška publika je četvrte večeri Filmskih susreta još jednom dokazala koliko vrednuje i poštuje festival koji iza sebe broji skoro šestu deceniju svog postojanja. Nakon celodnevnih nagađanja publike kakvu će odluku organizatori doneti i hoće li se ova filmska manifestacija i ove večeri održati pod otvorenim nebom niške Tvrđave. Uprkost najavljenom nevremenu i kiši, organizatori su odlučili da projekcije filma samo odlože za pola sata kasnije, a verna niška publika odgovorila je na to svojim dolaskom.

Četvrto veče Filmskih susreta obeležili su filmovi Koma , režisera Petra Jakonića, i film Vera, debitansko ostvarenje Nedeljka Kovačića.

Pre samih projekcija filmova, voditeljski par festivala, Bratilava Milić i Uroš Milojević, otkrili su publici da je žiri festivala zaista na mukama, ali slatkim mukama, jer se pojavila plejada mladih glumaca koji svojim ostvarenjima svedoče o visokom kvalitetu srpskog glumišta. Aleksandar Stojković proglašen je glumcem treće večeri festivala. Sprečen svojim profesionalnim obavezama, glumac nažalost nije mogao da dođe i prisustvuje ovoj filmskoj svetkovini, ali je poslao pismo zahvalnosti publici.

I ovaj festival, i mi, i naš rad, postoje za vas i zbog vas, tako da nagrada koju vi dodeljujete mnogo znači nama glumcima, napisao je u svojoj poruci Aleksandar Stojković.

Usledila je projekcija prvog filma Petra Jakonića Koma, u kome uloge tumače Zoran Cvijanovic, Biljana Djurović, Milica Janković, Nebojsa Pribicević, Slavko StimaćIvan Tomić. Film je premijerno prikazn na 7. Ravno selo film festivalu. Film Koma refleksivna je slika niza događaja smeštenih u periodu devedesetih godina u Srbiji, napisan i odigran tako da gledaocu približi raspad i teskobu jedne porodice. Nakon prvog čina filma, do tog trenutka srećna porodica, doživi saobraćajnu nesreću, a Dimitrije, čiji lik donosi glumac Zoran Cvijanović, provešće devet godina u komi.

Paralelno iščekivanju njegovog buđenja, ostalim članovima porodice život nastavlja da teče sada već neočekivanim i poražavajućim tokom. Njegova supruga, Ana, provešće godine kraj bolničkog kreveta svog muža, čitajući mu u nadi da će njen glas dopreti do njegove svesti i vratiti ga. Za to vreme, njegov sin Nemanja će iz dečaka zaljubljenog u film i kameru izrasti u vojnika poslatog na ratište, dok će njegov prijatelj Jovan, poročan i priznaje se, onemogućen da oseti pravi vid pripadanja, lekar specijalista svo to vreme živeti u nadi da će se supruga njegovog najboljeg druga zaljubiti u njega. Istovremeno, Jugoslaviju pogađaju bombe, ocepljenja i ratovi

Film Koma poprimio je vidno pozitivne reakcije publike. Bez suzdržavanja se da pokaže svoje najiskrenije reakcije, publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila stvaralačku ekipu filmu, pokazavši ipak najveću naklonost glumcu Slavku Štimcu.

Na veliku žalost publike niko od glumaca filma Vera nije bio u mogućnosti da prisustvuje festivalu, ali pre same proekcije filma publici se obratio režiser ovog ostvarenja Nedeljko Kovačić, izrazivši svoju veliku radost što je na festivalu, ali i žaljenje što niko od njegove glumačke postavke nije mogao da dođe, jer je, kako kaže, ovo godišnji period kada glumci rade i snimaju.

Izuzetno tenzičan, i na trenutke mučan retro-triler Vera, u režiji Nedeljka Kovačića, inspirisan je istinitom pričom o Veri Pešić, višestrukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, ženi koju su zvali srpska Mata Hari. Naslovnu ulogu tumači Jovana Stojiljković, a partneri su joj Petar Zekavica, Viktor Savić, Nikola Kojo, Tihomir Stanić, Vuk Kostić i Aleksandar Srećković. Sama u velikom gradu, bez ideologije, ali sa velikom željom da živi život punim plućima, Leskovčanka Vera, naseljena Beograđanka, silno želi da se prikloni jugoslovenskoj eliti i sagradi sebi život u prestonici gde je pobegla sa željom da postane novinarka.

Na jednoj od proslava Vera upoznaje Karla Krausa, visokorangiranog nemačkog obaveštajca u Kraljevini Jugoslaviji sa kojim je kasnije bila u poslovnoj, ali i emotivnoj vezi. Filmska priča utemeljena na ljubavi i bolu jedne devojke, ali i na njenoj vernosti i spremnosti, nameće pitanje: Koliko je jedna žena zapravo jaka, koliko je daleko spremna da ide, i šta je sve spremna da istrpi kada zaista voli? Na isto se nadovezuje pitanje: Je li ljubav zaista dovoljna ili je gnev, očaj i bol izdajstva koje Vera oseća pokretač njene odluke da se prikloni nemačkoj obaveštajnoj jedinici? Šta se zapravo zbiva sa ženom okruženom zlobi, i koliko je teško i nemoguće onda bilo uzdići se kao žena u svetu u kome muškarci vladaju? Film je od svog premijernog prikazivanja izazvao veliko interesovanje publike.