Jula 1976. godine, smrt mlade Aneliz Mihel iz Klingerberga ostavio je trag na ceo svet. Aneliz je pretrpela svega 67 rituala egzorcizma, jer je verovala da je muče demonske sile, a njeni roditelji i sveštenici koji su prisustvovali ritualima uhapšeni su i odvedeni na suđenje, jer se verovalo da je Aneliz imala težak slučaj psihoze i epilepsije. Ljudi su godinama izbegavali da pričaju o mladoj mučenici, a neki su verovali da je postala svetica, jer se mučila zbog grešnika širom sveta. Ovaj slučaj inspirisao je jedan od popularnijih horor filmova „Egzorcizam Emili Rouz” iz 2005. godine koji je režirao Skot Derikson. Film je priznat od strane kritičara i gledalaca širom sveta, a jedan je od onih o kojem vernici izbegavaju da pričaju.

Ovo filmsko ostvarenje prati Erin Burner, advokaticu agnostika koja preuzima jedan od najbizarnijih slučajeva u njenoj dugogodišnjoj karijeri. Njen zadatak je da brani sveštenika Ričarda Mura, koji je optužen za ubistvo mlade Emili Rouz. Erin pristaje da brani sveštenika u nadi da će postati partner u advokatskoj firmi za koju radi, a otac Mur pristaje da ga Burnerova brani samo ako mu da šansu da ispriča svoj deo priče jer kako on tvrdi postoje sile koje prate ovo suđenje, neobjašnjive sile koje će želeti da on pati kao Emili.

Film počinje velikim kadrovima farme porodice Rouz. Slikoviti prikaz prati ambijentalna buka, dajući nam doznanja da se u ovom domaćinstvu dogodilo nešto tragično i neobjašnjivo. Porodični lekar kuca na vratima porodice Rouz, u kući je tišina, celu porodicu je pokrila tuga i strah. Porodični lekar je došao da utvrdi uzrok smrti mlade Emili koja je izgubila život tog jutra nakon neuspešnog rituala egzorcizma koji je održao sveštenik Ričard Mur. Mur je uhapšen i advokat Erin Burner dobija zadatak da brani sveštenika. Erin ipak ne veruje da je Emili imala duhovni problem, već psihički. Emili je svoj prvi napad imala u svojoj sobi u internatu gde je imala osećaj kao da je neka nevidljiva sila pritiska za grudi i gura u dubini kreveta, nije mogla da vrisne u pomoć jer joj je jezik bio ukočen, u tom trenutku mogla je samo da se pomoli za spas. Napad je prekinuo nakon što se čuo otkucaj crkvenog zvona koji se nalazio blizu univerziteta.

Nakon njenog prvog napada Emilino stanje se samo pogoršavalo. Počela je da halucinira i da viđa demonska lica oko sebe, često je govorila da je muče glasovi koji su joj govorili da je prokleta. Emili je posećivala mnoge doktore i neki doktori su u svojim nalazima tvrdili da je bolovala od epilepsije frontalnog režnja, dok neki nisu pronašli ništa zabrinjavajuće. Nakon brojnih razgovora sa lekarima i neuspešnih terapija, Emili i njena porodica složili su se da joj je potrebna duhovna pomoć, te su kontaktirali  sa sveštenikom Ričardom Murom koji se složio da je Emili maltretirana od strane demonskih sila. Tokom jednog rituala egzorcizma iz Emili se javljaju duboki i strašni glasovi koji su sebe identifikovali kao šest demona koji borave unutar mlade mučenice, Sile su sebe identifikovale kao Belial, Nero, Hitler, Kein, proterani sveštenik Flajšman i Lucifer. Rituali su bili dokumentovani preko audio-kaseta i nakon Emiline smrti biće priloženi kao dokaz u odbrani sveštenika Mura. Erin Burner pored borbe za pravdu vodi svoju duhovnu bitku u verovanju da Bog i demoni stvarno postoje.

Interesantno je napomenuti da se tokom snimanja ovog filma dešavale čudne stvari glumcima. Lora Lin tvrdi da se više noći za redom u isto vreme palio radio koji ispuštao statičan i glasan zvuk. Dženifer Karpenter, glumica koja glumi Emili, prestravila je režisera i ceo tim tokom snimanja jer je imala sposobnost da savija svoje telo u pozicijama koje su ljudski nemoguće. Ova priča šokirala je gledaoce širom sveta i ostala je jedna od tragičnih i neobjašnjivih bitki između dobra i zla. Aneliz je pretrpela stravičnu sudbinu i ovaj film nam pruža bližu sliku između dobra i zla koju je ona doživljavala u sebi.

O autoru