Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Gejming monitor dizajniran za video-igre

Marija Vidojević 15.1.2023. Komentari

Gejming monitor je fraza koja se koristi za opisivanje kompjuterskog monitora dizajniranog za upotrebu kompjuterske igre. Oni su konstruisani i dizajnirani posebno za upotrebu video igara. Gejming monitori, za razliku od običnih monitora, imaju veću stopu osvežavanja i vreme odziva u poređenju sa redovnim monitorima. Oni pokreću video-igre mnogo lakše od običnih monitora iz istih razloga. Međutim, to ne znači da su ovi monitori bolji od običnih u svakom pogledu.

Foto: unsplash.com

Današnji monitori za igre nude velike veličine ekrana, tipično od 24 do 27 inča, full HD i kontrastni ekran. Oštre pokretne slike, brze brzine osvežavanja i poboljšanja sinhronizacije izdvajaju gejming monitore od ostalih. Brže stope osvežavanja mogu pomoći u ograničavanju problema sa prikazom igara kao što su: slike duhova, podrhtavanje na ekranu i zamućenje pokreta. Gejming monitori, takođe, uključuju različite portove i priključke za slušalice i bazne nosače za naginjanje ili okretanje monitora radi poboljšanih uglova gledanja.

Za aplikacije za igre, posebno je važno da se koristi monitor koji nudi brzu brzinu osvežavanja. Kod mnogih video-igara, radnja na ekranu se menja često i brzo, što znači da će monitori sa velikom brzinom osvežavanja moći da se nose sa slikama koje se brzo menjaju bez negativnog uticaja na igru. Od gejming monitora prihvatljiv je CRT ili LCD monitor. CRT, skraćenica za katodnu cev, je starija tehnologija ekrana koja ima duboko i teško kućište monitora. LCD, skraćenica za displej sa tečnim kristalima, je novija tehnologija prikaza koja sadrži tanke i lagane monitore. Za monitor za igre, većina ljudi će izabrati LCD, koji nudi oštre, živopisne slike i velike veličine ekrana. LCD monitori sa sporijom brzinom osvežavanja biće podložniji efektu koji se zove duhovi, gde će se činiti da objekti koji se brzo kreću na ekranu imaju mutnu senku koja ih juri. Efekti duhova ostaju na ekranu samo mali delić sekunde, ali mogu da ometaju pažnju, posebno za nekoga ko igra video igricu. CRT monitori za igre ne pate od duhova.

monitor

Foto: unsplash.com

Dobre strane gejming monitora su te da daju igračima što je moguće bolje reagovanje. Oni imaju bolje vreme odziva i stopu osvežavanja od običnih. Profesionalni igrači mogu ozbiljno da cene prednost koju im ovi monitori daju kada igraju takmičarske igre kao što je COD. Mogućnost da reaguju na neprijateljske pokrete u realnom vremenu, bez apsolutnog kašnjenja, može da napravi svu razliku između pobede i poraza u meču. Ne tako dobre strane su te da gejming monitori ne nude uvek bolju rezoluciju. Oni zapravo žrtvuju malo po pitanju grafike i reprodukcije boja. Oni to nadoknađuju tako što su brži i omogućavaju glatkiji završetak igranja.

Gejming monitori, po prirodi, skoro će uvek biti skuplji od običnih monitora. To je jednostavno zato što će imati specifikacije koje im omogućavaju da rade brže od multimedijalnih monitora. Za idealan gejming monitor, tip panela može biti jedna od najvažnijih specifikacija koje treba razmotriti. Uz rezoluciju, veličina ekrana je najvažnija stvar pri odabiru monitora za igre koji je pravi za nas. Jedna karakteristika koja se često nalazi u monitorima za igre, ali ne i kod standardnih monitora, je G-Sinc/Free-Sinc. Ovo su tehnologije specifične za igre koje omogućavaju vašem ekranu da razgovara sa vašom grafičkom karticom i sinhronizuje brzinu osvežavanja vašeg monitora sa brzinom kadrova vaše igre. Omogućava da se brzina osvežavanja vašeg monitora dinamički prilagođava, tako da procesi osvežavanja slike monitora nikada ne postanu neusklađeni sa video okvirima koji dolaze sa vaše grafičke kartice. G-Sinc je naziv NVIDIA tehnologije, dok je Free-Sinc AMD verzija iste tehnologije.

Veće stope osvežavanja i odziv obično dolaze sa povećanom cenom. Zbog toga će gejming monitor obično koštati više od običnog monitora sa uporedivim specifikacijama. Stvari kao što su uređivanje video zapisa i fotografija, crtanje i tome slično, obično se bolje rade na specijalizovanim 4k monitorima koji su precizni u boji.

Izvori: perfectdisplay.com

it,Gejming monitori,igrice,karakteristike,značaj,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.