Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Pet tehnoloških inovacija koje su obeležile 2022. godinu

Emilija Miliev 11.12.2022. Komentari

Svedoci smo uspona tehnologije u posednjih nekoliko godina, a zasigurno će to biti još više u narednom periodu. Inovacioni napredak tehnologije u svetu i kod nas znatno je veći, a iz meseca u mesec raste broj korisnika. Decembar je mesec kada se svi utisci cele godine na kraju sumiraju, pa i oni tehnološki. Ono što je zasigurno zaživelo u svetu tehnologije je: „Data Fabric”, „Cybersecurity”, „NFT”, „VR i AR – Metaverse”, „Quantum i Exponential Intelligence”.

Foto: pexels.com

Data Fabric

Mreža podataka je pre svega arhitektura i skup usluga jednog podatka koji obezbeđuje mogućnost za izbor krajnjih tačaka koje obuhvataju hibridna okruženja. Standardizuje prakse upravljanja podacima, praktične stvari, a neke od prednosti su: pruža vidljivost, uvod u podatke, pristup njima, kontrolu, zaštitu i bezbednost. Predstavlja novu eru modernizacije podataka i zahvaljujući napretku u tehnologiji za deljenje podataka, omogućena je kupovina i prodaja potencijalno vrednih podataka.

Cybersecurity

Predstavlja politiku, proces, tehnologiju, zaštitu podataka, a takođe i poslovni problem koji se rešava na sastancima. Poznat je kao bezbednost u IT-u, a mere su dizajnirane da se bore protiv pretnji koje su umrežene u sistemima i aplikacijama neke organizacije. Njegova snažna strategija ima slojeve zaštite za odbranu od sajber-kriminala – napadi koji pokušavaju da pristupe, čak promene ili unište podatke.

NFT – Non-fungible token

Skraćenica NFT koristi se za pojam Non-fungible token koji predstavlja digitalno sredstvo, odnosno knjigu koja omogućava kriptovalute i ima stvarnu upotrebu u svetu. Zasnovani su na blokčejnu koji sam po sebi predstavlja digitalno vlasništvo. Pored osnovne funkcije, uključuju i digitalnu umetnost i kreaciju. Ne može se zameniti direktno digitalnim sredstvom. Ove kriptovalute koriste blokčejn zbog svoje sposobnosti da prate finansijske transakcije i dizajnirane su kao vrsta digitalne valute za upotrebu na internetu.

VR i AR – Metaverse

Koncept onlajn, 3D univerzuma koji kombinuje više različitih virtuelnih prostora i čini budućnost interneta. Omogućava korisnicima da se virtuelno: upoznaju, druže, provode vreme zajedno i igraju se, a video-igrice trenutno pružaju najveću mogućnost zabave i razonode. Aplikacije slične ovoj već postoje i ljudima nude prihode bez kojih ne mogu živeti.

Quantum i Exponential Intelligence

Quantum je jedan od 23 svetskih dostignuća identifikovanih u 2022. godini. Može se slobodno reći da je to fenomen koji ima primenu u: računanju, komunikaciji i seznorima. Kompanije poput: Splunk, Honeywell, Microsoft, AWS prednjače kada je ovaj tehnološki izum u pitanju. Exponential Intelligence je Al sa osećanjima, ali i pored moći tehnologije, ne mogu da razlikuju smislene od besmislenih statističkih veza.

Izvori: academy.binance.comfool.comblog.joberty.rs

it,tehnološke inovacije,tehnologija,napredak,2022 godina,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.