Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Virutelni zvučnik kao lični asistent

Andrijana Popović 23.10.2022. Komentari

„Aleksa” predstavlja uređaj koji vrši usluge digitalnog govornog asistenta kompanije „Amazon”. Lansiran je 2014. godine u okviru linije virtuelnih zvučnika kompanije „Echo”. Može se koristiti preko pametnih telefona i Amazonove linije „Echo” proizvoda. Sam naziv sprave osmišljen je na takav način da u sebi sadrži „x” jer je lako prepoznatljiv što se tiče prepoznavanja glasa i reči.

Foto: unsplash.com

Aleksa je nastala na osnovu naučne fantastike. Prema rečima potpredsednika kompanije Amazon Dejvida Limpa koji je nadgledao inicijativu, kreatori ovog uređaja su želeli da naprave nešto što podseća na konverzacijski računar na Star Treku. Rad je sličan onom koji obavljaju drugi virtuelni asistenti kao što su: Gugl Asistent ili Siri. Aktivacija je jednostavna, obavlja se glasom. Izgovorom imena ovog uređaja, on se pali i spreman je za upotrebu. Nije samo sposobna za interakciju sa korisnicima, može i: puštati muziku, postavljati alarme, puštati audio-knjige ili podkaste, kao i pružiti informacije svih vrsta. Ima mogućnost da  komunicira i sa ostalim uređajima drugih proizvođača kako bi mogla da razvije mnoge funkcije kućne automatizacije.

Takođe, podržava različite besplatne striming servise na osnovu pretplate na Amazon uređaje, kao što su: Prime Music, Amazon Mjuzic, Amazon Music Unlimized, Apple Music, Tunein, iHeartRadio, Audible, Pandora, Spotify Premium i ostali. Međutim, ona može i direktno biti povezana i prenositi medije i muziku. Povezanost treba ostvariti sa Amazon računarom, koji omogućava pristup biblioteci Amazon Music, što je ustvari dodatak svim audio-knjigama koje se nalaze u biblioteci Audible.

Članovi Amazon Prime imaju mogućnost i da besplatno pristupe radio stanicama, listama za reprodukciju i više od dva miliona pesama. Kada govorimo o Aleksi kao o lično virtuelnom asistentu, vredno je da spomenemo njenu mogućnost da nam pomogne u organizaciji svakodnevnice, kako u ličnom, tako i u profesionalnom svetu. Još jedna od velikih prednosti koja nam je u ponudi jeste i mogućnost prevođenja različitih jezika. Prevoditeljski kapacitet ovog uređaja je mnogo veći u odnosu na druge koji spadaju u ovu kategoriju. Aleksa je i dobro sredstavo za skretanje pažnje, za zabavu kada nemamo obaveze ili kada nam je dosadno.

Izvori: bs.eyewated.com

it,Alexa,virtuelni asistent,kompanija Amazon,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.