Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Robot usisivači – nove kućne pomoćnice

Dijana Dinić 24.9.2022. Komentari

Robot usisivači su nova pojava na tržištu. Prvi proizvod robot usisivača „Roomba” izbačen je na tržište 2002. godine i služio je kao „kućna pomoćnica” koja će čistiti, dok ukućani odmaraju. „Mala kućna pomoćnica” održavala je kuću čistom i urednom, usisavala je tepihe, parkete, laminate i ostale podove. 

Foto: pexels.com

Kompjuterizovani su uređaji, kompaktnih dimenzija koje se brinu za čistoću vašeg doma. Oni skupljalju prljavštinu četkama gde je usmeravaju prema snažnom vakuumu, koji ih usisava u prostoru za otpad. Robot usisivači kreću se na dva velika točka. Točkovi se mogu okretati u suprotnom smeru i tako čisti svaki prostor u koji mogu ući. Koriste revolucionarnu tehnologiju AeroForce koja očisti i do 50 odsto više smeća, prašine i kose sa svih vrsta podova. Wi-Fi veza omogućava da se usisivačem može upravljati preko aplikacije, i kada ste van kuće. Aplikacije su dostupne za Android i iOS uređaje. 

Robot usisivači imaju određene senzore pomoću kojih se kreću i to su preko 40 senzora. Infracrveni zraci detektuju zidove i prepreke pa usisivači tada usporavaju ili se zaustave. Osetljivi su na dodir i zaustave se čim naiđu na prepreku. Senzori koje se nalaze ispod uređaja otkrivaju stubove i strmine koje treba zaobići. Inteligentni sastav za navigaciju iAdapt omogućava usisisivaču da sa senzorima preispituje okolinu 60 puta u sekundi i na taj način se usisivač prilagođava prostoru u kome se nalazi i prepoznaje područje koje je ispod i oko nameštaja, stolova, stolica itd. Kod njih postoji opcija kojom se može ograničiti kretanje na određeni deo prostorije.  

yoonjae baik p7MsAMLSbbU unsplash

Foto: unsplash.com

Imaju mnogo manju snagu motara od običnih usisivača, ali će obezbediti visok kvalitet čišćenja jer imaju efikasniji rad četkica. Robot usisivači sa 30-45 W odlični su za prostorije u kojima nema životinja i male dece, gde prostorije nisu podložne velikom zagađenju i prašini. Sa jačom snagom do 70W su prilagođeniji i preporučljiviji za prostore sa decom i kućnim ljubimcima. Radi dobrog i uspešnog obavljenog čišćenja, da vazduh u prostoriji ostane čist, preporučuju se uređaji koji su opremljeni visokokvalitetnim višeslojnim HEPA filterom. 

Oni u sebi imaju bateriju 1800 mAh i sa njom mogu raditi 90 minuta. Kada se isprazni baterija vraćaju se na punjač, a kasnije kada se napune nastavlja sa radom baš tamo gde su stali. 

Izvori: unistica.comtportal.hr 

it,Robot usisivač,čišćenje,roomba,Infracrveni zraci,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.