Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

IT

Pravilno održavanje baterije telefona

Anđela Jeremić 4.8.2022. Komentari

Sa dolaskom modernih mobilnih telefona, porasla je i briga o održavanju istih. Pored toga što se vodi računa o mogućim fizičkim oštećenjima, ne treba se zanemariti ni briga o održavanju samog telefona. To podrazumeva održavanje i ažuriranje sistema i aplikacija, ali i pravilno punjenje telefona, jer je svima u cilju da baterija što duže traje i bude što efikasnija. 

Foto: unsplash.com

Pri odabiru telefona, jedna od važnih karakteristika za korisnike postala je i informacija o izdržljivosti baterije. Bilo da telefon koristimo u toku celog dana ili samo kada nam je potreban, pravilno punjenje baterije je bitno kako se sama baterija ne bi oštetila, pri čemu bi joj se skratio i rok trajanja. Telefon ima litijumske baterije koje utiču na memoriju. Zbog toga nije potrebno da aktivirate bateriju telefona i da je punite i praznite više puta, već kada prvi put pokrećete kupljeni telefon, treba napuniti bateriju u potpunosti. U sklopu paketa i kutije koja se dobija kada se kupi novi telefon, dobija se obično adapter za brzo punjenje. On je idealna opcija, jer će brže i za kraći vremenski period napuniti telefon.

Pitanje koje se često javlja je da li brzo punjenje može da ošteti bateriju, zato što ima veću jačinu. Brzo punjenje ima dve faze. Prva faza je kada je baterija skoro prazna. Tada se u prvih pola sata telefon brzo napuni i brzo apsorbuje energiju bez većih negativnih efekata na bateriju. Druga faza je sve ono iznad 70 odsto, kada se telefon znatno sporije puni, jer bi u suprotnom taj proces naštetio bateriji. Sam sistem automatski nadgleda ovaj proces i smenjivanje brzine punjenja. Punjači i kablovi koji nisu došli uz model telefona, ne mogu naškoditi bateriji, ukoliko nisu oštećeni ili lažni. Loš punjač je onaj koji je oštećen, čije punjenje više nije konstantno niti kontinuirano, a iskidani kablovi mogu da oštete i sam uređaj. Svi koji su ispravni i sertifikovani podležu standardima koji poštuju bezbednost baterije i telefona. Međutim, ukoliko koristite drugi punjač, baterija se može sporije puniti. Proizvođači kao što su Samsung ili Apple korisite fleksibilnije punjače pomoću kojih je moguće puniti više telefona. Svakako je najsigurnije za punjenje telefona koristiti standardni punjač koji je namanjen za vaš telefon, pri stabilnom naponu, u skladu sa primenjivim standardima.

Foto: unsplash.com

Još jedna od čestih nedoumica je vezana za punu bateriju. Kada baterija dostigne 100 odsto, sistem upravljanja baterijom je osmišljen tako da isključi naboj, tako da ne može doći do pregrejavanja, niti do toga da se ona prepuni, ali se svakako ne preporučuje da telefon bude na punjaču i nakon dostignutih 100 odsto. Dva najgora neprijatelja i faktora rizika za smanjenje životnog veka baterije su stalno pražnjenje baterije do kraja i visoke temperature (kao i nagle promene tople i hladne temperature). Pražnjenje baterije do kraja i gašenje telefona može oštetiti bateriju. Zato sistem upozorava o pražnjenju baterije (ali u istoj ostaje određena količina energije i kada se isprazni). Telefon je najbolje staviti na punjač kada se nivo baterije smanji na 30 odsto, što je iznad kritičnog niskog nivoa. Ukoliko se telefon puni samo uveče kada se isprazni, predviđeni rok za normalno funkcionisanje baterije je godinu dana. Litijum-jonska baterija koju većina telefona ima, najbolje radi kada se njen kapacitet drži između 40 i 80 odsto. Što duže puštate bateriju da se isprazni, to će se ona pre oštetiti. 

Što se visokih temperatura tiče, što je baterija (telefon) izloženija visokim temperaturama, to će brže izgubiti kapacitet. Na temperaturi od 40 stepeni, baterija može izgubiti i do 40 odsto svog kapaciteta na godišnjem nivou, a na 25 se smanjuje za 20 odsto. Čak i temperature do 30 stepeni mogu da smanje efikasnost. Telefon ne treba držati na direktnom suncu. Treba izbegavati i držanje pored prozora, u automobilu ili na drugim uređajima koji u radu postižu značajnu temperaturu, u suprotnom telefon može doživeti toplotni udar što će učiniti da se baterija ošteti, a u nekim situacijama sa naglim promenama od visoke do niske temperature, može doći do toga da baterija odmah strada (što zavisi i od prethodnog tretiranja). Takođe, može doći do topljenja baterije izazvano pregrevanjem. Do pregrejavanja može doći i usled punjenja, ukoliko se telefon koristi dok se puni zbog velike potrošnje energije. Problem stvaraju i plastične zaštitne maske za telefone, jer isto mogu povećati efekat grejanja. Preporučljivo je da se maska skine kada se telefon puni, ali i kad god je moguće.

Da bi baterija duže trajala, uvek se mogu koristiti trikovi sa smanjenjem osvetljenosti ekrana, isključivanja Wi-Fi i Bluetooh veze kada se ne koristite, ograničavanja pozadinskih aplikacija, isključivanje lokacije. Kada god je moguće, umereno koristite mobilni telefon kako bi on što manje trošio bateriju. Bateriju na određenim telefonima možete zameniti, ali većina novijih telefona dolazi sa već ugrađenom baterijom. Svaka baterija nakon dužeg vremenskog perioda mora da oslabi i izgubi kapacitet koji je imala na početku, ali uz pravilnu upotrebu i pažnju, možete joj produžiti vek trajanja.

Izvoriconsumer.huawei.comwww.pametno.rssmartlife.mondo.rs

it,baterija,telefon,održavanje baterije,Punjač,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.